ŠOKANTNE INFORMACIJE Bošnjački član Predsjedništva se 1992. godine susreo sa Soleimanijem

Novosti.rs
Vidi originalni članak

Nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao je i osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine kada se susreo i sa Šefikom DŽaferovićem, a u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor Večernjih novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Džaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin` susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima", piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Ovaj izvor navodi da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović za vrijeme građanskog rata u BiH susreo sa Soleimanijem kao načelnik Centra za sigurnost Zenice.

Prema navodima izvora, Soleimani - vođa elitnog odreda Quds Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je nedavno ubijen u zračnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: "Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu", prenosi Srna.

"Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Soleimaniju, bila prva strana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i sljedećih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima", navode Novosti.

Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je Džaferović bio upoznat, ali nije poduzeo ništa da počinitelji tog gnusnog čina budu privedeni pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme rata Soleimani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu. 

Vezani članci