PREDSJEDNIŠTVO BIH Susret s ministrom vanjskih poslova Turske: Radujemo se novom druženju sa Erdoganom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli su se sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Çavuşoğluom, te su iskazali zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom suradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Turske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su važnost daljnjeg reguliranja ugovornih odnosa dviju zemalja, te su iskazali nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli da bi ekonomsku suradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom opsega turskih ulaganja u Bosni i Hercegovini, a naglašena je potreba za redovitim održavanjem sastanaka Zajedničkog ekonomskog povjerenstva. 

Tijekom razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova posebna pozornost posvećena je projektu izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo, značaju za regiju, kao i važnoj ulozi Turske u realizaciji ovog projekta. Iskazana je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebice u medicinskoj opremi i cjepivima, u cilju borbe za suzbijanje pandemije koronavirusa, kao i za angažiranje Turske agencije za razvoj i koordinaciju TIKA.

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je kazao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je i njegov posjet još jedan dokaz te potpore. Rekao je da Turska radi na nabavi većih količina cjepiva, te da BiH može očekivati i dodatne količine, nakon onih koje su već upućene. Naglasio je da će se i ubuduće raditi na unapređenju ekonomske suradnje i angažmanu na povećanju turskih ulaganja u BiH. 

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji, te je istaknuta važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom. Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktualnim političkim pitanjima u regiji i u svijetu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Predsjedništva BiH su prihvatili poziv za sudjelovanje na predstojećem sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, koji će biti održan u lipnju u Antaliji, te su iskazali zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Republike Turske, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

Vezani članci