NOVALIĆ Aluminij ide prema stečaju

Vidi originalni članak

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je kako potencijalni inozemni partneri mostarskog Aluminija strahuju za stanje kakvo je predstavljeno u knjigama te posrnule kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novalić je to kazao gostujući u programu televizije N1.

Odgovarajući na pitanje kakva je situacija u Aluminiju, Novalić je rekao:

“U Aluminiju je zaustavljen rad. Mi imamo potencijalne partnere koji strahuju da nije stanje kako se predstavlja u knjigama. Aluminij ide prema stečaju, a u stečaju se podrazumjeva da obaveze kompanije neće opteretiti kupca”, rekao je Novalić.

Podsjećanja radi, Nadzorni odbor Aluminija prošlog ponedjeljka nije se izjasnio o posljednjoj ponudi izraelsko-kineskog konzorcija M.T. Abraham grupa, uz obrazloženje da za pojedine dijelove ponude nije nadležan. Preostalih oko 350 radnika strahuje da će već do Nove godine ostati bez radnih mjesta, ako ne bude postignut dogovor sa potencijalnim investitorom.

Problem je bio zahtjev za iznajmljivanje pogona i dozvola za izgradnju alternativnih izvora energije. Na sjednici Nadzoron odbora je uz ostalo rečeno da po zakonu i Statutu Društva nije u nadležnosti Nadzornog odbora i Uprave nego nadležnost Skupštine Društva Aluminija da donosi odluke o davanju u najam poduzeća.

Vezani članci