Nikšić: Neće biti poremećaja u isplati mirovina

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Produljenje subvencija

Prema riječima predsjednika Saveza Omera Omerefendića, umirovljenicima je dano jamstvo da će postojeće mirovine biti isplaćivane u sadašnjem iznosu i na vrijeme. Također, dogovoreno je i produljenje subvencija za električnu energiju umirovljenicima čije su mjesečne mirovine do 414 maraka. Kada je riječ o reformi mirovinskog sustava, kako kaže Omerefendić, dogovoreno je da se reforma koju treba predložiti Svjetska banka dostavi umirovljenicima na razmatranje i eventualne prijedloge i primjedbe prije verificiranja u federalnom Parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tražili smo da se za povlaštene mirovine sredstva osiguraju iz federalnog proračuna, a da se ne diraju sredstva iz doprinosa. Dolaze nam najave prosvjeda iz županija zbog nepovećavanja mirovina i o uistinu teškom položaju umirovljenika u Federaciji. S prosvjedima ćemo sačekati jedno vrijeme. Želimo vidjeti kako će se ponašati Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prije nego donesemo definitivnu odluku. Naš dojam je da obećanja koja smo sada dobili nisu dio predizborne kampanje i mislim da možemo vjerovati Vladi FBiH, kazao je Omerefendić.

Nećemo podleći pritiscima

Njegov zamjenik i predsjednik Udruženja umirovljenika Sarajevske županije Mehmedalija Rapa izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima s Nikšićem, inače trećim u ovoj godini.

- Danas umirovljenici jako teško žive. Cijene rastu svakodnevno, a naše mirovine i dalje miruju. Za pet godine smo imali samo jedno povećanje od svega pet posto. Očekujemo od Vlade da poduzme mjere da umirovljenici konačno počnu živjeti dostojanstvenije, a do tada ćemo kao i do sada trpjeti i spajati kraj s krajem, poručio je Ripa. 

Premijer Nikšić kaže da su zbog priča vezanih uz povoljne mirovine redoviti umirovljenici došli u situaciju razmišljati o svom statusu.
- Nećemo podleći nikakvim pritiscima koji bi na bilo koji način doveli do toga da zbog povoljnih mirovina ugrozimo redovit sustav mirovina, zaključio je Nikšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Anja Grabovac / Dnevni list

Vezani članci