Ljubić pozvao na korjenite ustavne promjene u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...(NFCA) održane u subotu u Pittsburghu na korjenite ustavne promjene u BiH u kojima bi sudjelovali i predstavnici SAD-a i Europske unije upozorivši da su Hrvati u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda napose nakon posljednjeg isključivanja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti, piše vecernji.ba.

"Smatramo da BiH treba korjenitu ustavnu reformu koja će uključivati i novu pravedniju i racionalniju organizaciju središnje razine vlasti jer je postojeća rezultat rata. U takvoj organizaciji je neophodno da BiH ima više od dvije federalne jedinice od kojih bi jedna ili više njih imala i hrvatsku većinu", istaknuo je Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je dodao da je trenutačna pozicija Hrvata takva da je ‘jedina razlika između predstavnika nacionalnih manjina i Hrvata kao konstitutivnog naroda u tome što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati, a Hrvati se mogu kandidirati ali ne mogu izabrati svog predstavnika'.

Prema Ljubiću BiH se nalazi u jednoj od najvećih kriza nakon Daytona ističući da je neriješeno nacionalno pitanje srušilo bivšu Jugoslaviju, te da se sa sličnim problemima suočava BiH.

"Bosna i Hercegovina danas je na prekretnici: hoće li će krenuti u pravcu integracije ili će nastaviti smjerom kojim se već duže kreće a to je dezintegracija jer se Bosna i Hercegovina progresivno pretvara u labavu konfederaciju dva entiteta jednog pod srpskom a drugog bošnjačko-muslimanskom dominacijom. To je i problem stabilnosti države, ali i hrvatske pozicije u njoj", istaknuo je Ljubić koji je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Nazočne izaslanike na zasjedanju godišnje konvencije NFCA Ljubić je izvijestio o posljednjim potezima bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i SDA koje su iz vlasti izbacile najsnažnije hrvatske političke stranke. "Ovoga puta su većinske bošnjačke stranke kao ‘smokvin list' iskoristili jednu marginalnu, nominalno hrvatsku stranku, i uspostavili Predsjedništvo i Vladu Federacije od ‘svojih' ili sebi lojalnih Hrvata", ocijenio je Ljubić. Prema njemu, zbog toga su se okupili legitimni hrvatski predstavnici i utemeljili HNS BiH kao politički reprezentativni forum sastavljen od legalno izabranih zastupnika na posljednjim općinskim i općim izborima. HNS je utemeljio Glavno vijeće kao političko tijelo. Ljubić je zajedno s hrvatskom veleposlanicom u SAD-u Kolindom Grabar-Kitarović bio jedan od govornika na godišnjoj konvenciji NFCA na kojoj je za novoga predsjednika ove krovne organizacije američkih Hrvata izabran John Vergot naslijedivši na toj poziciji Johna Kraljića.

Vezani članci