Lijanović se dogovorio s Lagumdžijom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Iz SDP-a je priopćeno kako su sugovornici dogovorili i prve konkretne korake suradnje, a oni se odnose na koordinirane aktivnosti kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.
Ovim činom zapravo je potvrđeno pisanje našeg lista prema kojem se nasuprot SNSD-u i HDZ-u BiH, oko SDP-a i SDA već gomilaju političke snage koje bi mogle na državnoj razini ostvariti minimalnu, ali dovoljnu prednost za formiranje vlasti.

Usuglašenost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerko Lijanović posebno je naglasio zajedničke stavove SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak vezane uz ekonomska pitanja, što će, čini se, biti i okosnica eventualne postizborne koalicije ovih dviju stranaka.
- I jedna i druga strana trebaju proučiti programe i vidjeti može li se doći do zajedničke platforme. U međuvremenu se mora sačekati implementacija vlasti u federalnom Domu naroda kako bismo znali tko i koliko ima zastupnika, a nakon toga bismo eventualno počeli službene razgovore o formiranju parlamentarne većine, pojasnio je Lijanović.
U konačnici, s gledišta ekonomskog dijela programa, postoji velika usuglašenost, a Lijanović podsjeća kako se bez SDP-a vlast ne može sastaviti, kako u Federaciji, tako i u državi. Dakle, svi oni koji budu željeli sudjelovati u vlasti, morat će biti u partnerskim odnosima sa SDP-om, ali naravno i sa SDA.
- Tako će morati biti, pa bili to mi, HDZ 1990. i HSP BiH, HDZ BiH ili svi zajedno, naglasio je Lijanović. Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak već je u više navrata naveo kako je zapravo vlast na državnoj razini moguće formirati i bez SNSD-a i HDZ-a BiH, a to nam je potvrdio i jučer.
Naime, naš je list do sada u više navrata pisao kako se već jedno vrijeme razmišlja o uspostavi državne koalicije u kojoj ne bi bile ove dvije stranke, nego bi umjesto njih sa SDA i SDP-om u koaliciju ušle stranke iz reda srpskog i hrvatskog naroda koje su osvojile manje glasova.

Ivanićeva pozicija

Takva koalicija, pored dvije bošnjačke stranke, mogla bi uključivati PDP i SDS s jedne, te HDZ 1990., HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak s druge strane.
Ukoliko SDP uspije pridobiti podršku Lijanovića, a preko SDA i podršku HDZ-a 1990. i HSP-a BiH, jedino bi ostalo neriješeno pitanje tko će u vlast sa srpske strane. Budući da su SDP i SNSD duže vrijeme na ratnoj nozi, kao opcija se javlja koalicija PDP-SDS koja bi sa svojih pet mandata u državnom Parlamentu bila dovoljno jak partner za uspostavu vlasti bez Dodikovih socijaldemokrata.
Tako su neki portali jučer objavili informaciju kako se Lagumdžija već susreo s predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem. Sam Ivanić je u telefonskoj izjavi naveo kako je s Lagumdžijom prije nekoliko dana imao jedno zajedničko predavanje i ništa više. No, Ivanić je isto tako ranije ostavio mogućnost stvaranja navedene koalicije, iako mu je realnija opcija u kojoj bi SNSD ipak ušao u vlast.

Sastanci s Hrvatima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak je održao sastanke s liderom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem te potpredsjednikom Narodne stranke Radom za boljitak Jerkom Ivankovićem Lijanovićem o temi implementacije izbornih rezultata i mogućih koalicija.
Ovim je postalo jasno kako HDZ BiH pokušava oko sebe okupiti i ostale hrvatske stranke kako bi imao veću snagu prilikom razgovora s potencijalnim koalicijskim partnerima s bošnjačke strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Dario Pušić /dnevni-list.ba

Vezani članci