Lagumdžija: SDP je zadovoljan rezultatima izbora

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Lagumdžija je naveo da su SDP-u pripala načelnička mjesta u općinama Centar Sarajevo, Kalesija, Tuzla, Doboj-jug, Gračanica, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Bosanska Krupa, Ključ i Trnovo.

- Istina, izgubili smo načelnička mjesta u Bihaću, Novom Gradu, Varešu i Kaknju i ja čestitam svim novoizabranim načelnicima i pozivam ih da zajedno s općinskim vijećima počnu raditi već danas, kazao je Lagumdžija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju općinska vijeća, SDP je povećao broj vijećnika u svim sredinama.

- Ono što nas posebno raduje je da smo dobili vijećnike u općinskim vijećima u kojima ih do sada nismo imali poput Gruda, Čapljine, Kreševa, Stoca, Neuma, Prozora itd., rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je čestitao svim novoizabranim načelnicima i članovima općinskih vijeća te zahvalio građanima na izlasku na izbore.

- SDP je zadovoljan ovim rezultatima jer smo povećali broj načelnika, vijećnika, ali i broj glasova. Ilustracije radi, mi smo 2008. imali 120.000 glasova manje od SDA, ali će sada taj rezultat biti neuporedivo veći u korist SDP-a, zaključio je Lagumdžija.

TIHIĆ: SDA OSVOJILA NAJVIŠE NAČELNIČKIH I VIJEĆNIČKIH POZICIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDA je ponovo najjača politička stranka u BiH. Osvojila je najviše načelničkih pozicija, najviše glasova i najviše vijećnika u BiH", rekao je na prvoj post-izbornoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

Posebno je naglasio da je SDA osvojila na ovim izborima načelničke mandate u nekim općinama u kojima ih do sada nije imala, kao što su sarajevska općina Novi Grad, te Bihać, Vareš i druge.

"Građani su kaznili neodgovornost i bahatost politike izbornih pobjednika iz 2010. godine, Socijaldemokratske partije BiH. Kaznili su i nečasne namjere i parole Saveza za bolju budućnost BiH. SDA nije mijenjala svoju realnu politiku, nismo se služili nacionalističkom retorikom", kazao je Tihić i izrazio zahvalnost biračima, članovima i simpatizerima te aktivistima Stranke demokratske akcije.

Prema njegovim riječima izborna pobjeda ne znači kraj rada Stranke demokratske akcije koja mora opravdati povjerenje građana, te deblokirati državu i ubrzati njen euroatlantski put i založiti se u borbi protiv korupcije i kriminala.

Prema izjavama šefa Izbornog stožera SDA Sanjina Halimovića, SDA je osvojila načelničke mandate u općini Novi grad Sarajevo, Kaknju, Zenici, Olovu, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Bihaću, Vitezu kao i u općini Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković vodi u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica, kazali su novinarima Sanjin Halimović i predsjednik SDA Sulejman Tihić, dok je za općinu Bratunac, za razliku od prvih nezvaničnih informacija, još neizvjesno ko je pobijedio za načelničku poziciju.

RADONČIĆ: SBB IMA NAČELNIKE U DVIJE OPĆINE

Radončić je zahvalio građanima BiH koji su obavili svoju građansku dužnost glasajući na izborima, a istakao je i da se stranka na čijem je čelu nakon samo dvije i po godine postojanja profilirala kao treća najjača politička opcija u Federaciji BiH.

Čestitao je i izbornim pobjednicima, naglašavajući da je u tom smislu između više od sto političkih subjekata, koalicija i nezavisnih kandidata izborni pobjednik s razlogom Stranka demokratske akcije (SDA), te da se i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH može pohvaliti rezultatima jer je osvojila više načelničkih mandata nego ranije.

- SBB je osvojio dva načelnička mandata i jednoga u Srebrenici. Ponosimo se time da se naša ideja o nebojkotovanju izbora u Srebrenici pokazala tačnom i da smo tamo dobili zajedničkog kandidata, kazao je Radončić.

Radončić je novinarima kazao i da je SBB postigla spektakularni rezultat po drugi put u dvije posljednje godine, dodajući da će SBB imati vijećnike u više od 50 općinskiih vijeća u kojima će imati i klubove što je "ogromna snaga koju ćemo znati konstruktivno iskoriti i staviti ih u funkciju načelnicima da što bolje rade svoj posao".

Podsjetio je da SBBBiH ima mnogo razloga za slavlje, jer su neke stranke potpuno politički nestale kao što je Stranka za BiH, a i neke male stranke su nestale, dok se SBB snažno pozicionirala kao treća najjača politička stranka u Federaciji BiH.

Na pitanje da li je rekonstrukcija kantonalne vlade u Sarajevu rezultirala ovakvim rezultatima, Radončić je izrazio stav da to nije uticalo rezultate, ali da će se još vršiti analiza zašto su rezultati SBB-a ovakvi.

Fena

Vezani članci