Lagumdžija i Komšić žele istjerati oba HDZ-a iz vlasti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kako doznaje Dnevni list, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u biti, uz neke sitne nijanse, zadovoljan odnosnom SDP-ovaca prema njegovoj stranci i strateškim zamislima o stvaranju širega partnerstva za formiranje vlasti na svim razinama, međutim, nije se mogao načuditi i jednostavno je ostao zatečen Lagumdžijinim iracionalnim ponašanjem, prevrtljivošću i nekim njegovim promišljanjima o "velikoj koaliciji za veliki posao".
Razumljivo je što se prvi čovjek "socijaldemokrata" panično želi iščupati iz kandža više nego očiglednoga bošnjačkoga bloka pa odbacuje matematiku 2+2+2, no, njegova nedosljednost prelazi sve granice i ukazuje na vrlo opasan, zavjerenički odnos prema samo jednome konstitutivnome narodu iz kojega potječe i jedan dio njegove stranačke populacije.

Hrvatska ministarstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pouzdani izvor Dnevnoga lista svjedoči kako je Zlatko Lagumdžija u jednom trenutku najizravnije zatražio od svoga kolege iz SDA da se pod svaku cijenu pokuša pronaći formula i da se, ako je ikako moguće, izbace oba HDZ-a iz bilo kakve opcije formiranja entitetske i državne vlasti.
Sulejman Tihić, navodno, nije mogao otrpjeti na izrečene zahtjeve i odmah je uzvratio kako je to nezamislivo, nemoguće i nepošteno. Nakon toga je lider SDP-a malo popustio pa predložio da se svakako odstrani "protubosanski" i "protudržavni" HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem i da se eventualno dadne šansa HDZ-u 1990. pod vodstvom Bože Ljubića te da se parlamentarna većina podeblja s HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak, kako bi se pokrile hrvatske pozicije i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, tvrdi naš izvor.
Tihić je upozorio Lagumdžiju kako i SDP i SDA zagovaraju širu koaliciju koja će imati parlamentarni kapacitet i poduprijeti ustavne promjene i podsjetio ga da i Čović i Ljubić to zagovaraju te da je onda besmisleno i politički nezrelo izbacivati dva HDZ-a iz tog partnerstva.
Ipak, Lagumdžija je ostao uporan i tvrdoglav u svojim namjerama uništavanja hrvatskoga utjecaja te je otvoreno poručio kako će u državnom Vijeću ministara zatražiti ultimativno barem jednu poziciju za SDP od tri ministarstva koja pripadaju Hrvatima.
Ranije smo pisali kako najozbiljnije računa na Ministarstvo obrane i da je njegov favorit Stjepan Pocrnja, sadašnji pomoćnik ministra. Ako se zna da je Željko Komšić vrhovni zapovjednik tzv. hrvatske komponente u Oružanim snagama BiH, onda bi SDP u cijelosti preuzeo nadzor nad tim dijelom obrambenoga sektora.

Nikšić za federalnog premijera

Zanimljivo je razmišljanje Lagumdžije i o formiranju federalne Vlade. I u tom dijelu se patološki zalaže za izbacivanje Čovićevoga HDZ-a BiH iz bilo kakve opcije partnerstva i navodno, kad već mora, nema ništa protiv ulaska Ljubićevih kadrova u Vladu Federacije. Tihić je izrazio oprez i bojazan da bi Hrvati opet osjetili ugroženost te je predložio, ako bi se zaigralo na tu kartu, da se podrži mandatar za federalnu Vladu iz HDZ-a 1990. kako se ne bi protumačilo da je "devedesetka" prihvaćena kao partner samo pro forme radi.
Lagumdžija je zavrtio glavom, a sa stolice je navodno u svom stilu skočio Željko Komšić teatralnom "borbenom" gestom rekavši: "Dobro, pa što ih se više bojite. Treba ih eliminirati sve jer nema napretka za ovu zemlju dok nacionalisti drže pozicije i ucjenjuju sve ostale."
Inače, kandidat SDP-a za predsjednika Vlade Federacije je, gotovo sigurno, Nermin Nikšić. Sada je jasno zbog čega Lagumdžija oteže s pozivom Draganu Čoviću na konzultacije iako mu se ovaj praktički svakodnevno 'nudi'. Lider HDZ-a BiH je nedavno otvoreno priznao nepodnošljivost između njega i Lagumdžije i to je kratko prokomentirao riječima: "Znam ja jako dobro da se mene Lagumdžija boji i ne želi me kao partnera u vlasti. On ima itekako razloga za taj strah, jer mu ne odgovara što se ja zalažem za reforme i što volim ovu zemlju iz koje nisam htio otići niti onda kada su me neki tjerali i htjeli osuditi." Možda to i nije baš sve tako kako reče Čović, moguće je da su to zamršenije stvari, no čudno je u svemu da se Lagumdžija vrlo malo bavi mogućim partnerima iz RS-a.

Preuzimanje samo FBiH

I dok Tihić trezveno promišlja kako je nemoguće zaobići lidere SNSD-a i SDS-a, Milorada Dodika i Mladena Bosića, nije se zgorega podsjetiti čuvene i skandalozne teze lidera SDP-a, izrečene pred brojnim i zatečenim televizijskim auditorijem u funkciji lidera pobjedničke stranke. Parafraziramo: "Ako ne mognemo postići partnerstvo i konsenzus o ustavnim promjenama s elitama iz RS-a, onda ćemo od Federacije praviti Zapadnu Njemačku." Stoga se s razlogom postavlja pitanje, ostvaruje li Lagumdžija pakleni plan preuzimanja samo jednoga entiteta i cementira li on dvoentitetsko uređenje BiH? Ako ovako nastavi sijati iluzije i lutati u svojim stavovima, Lagumdžijina stranačka "sijela" će se razvući, a vlasti neće biti niti "do Uskrsa". Njegove ambicije su nerealne, a zamisli neostvarive sve dok je u ovoj zemlji Daytonski ustav na snazi s dvoentitetskim uređenjem države. Čovjek iz udobnih sarajevskih salona nikako to dokučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: D. Stešević

Vezani članci