Kukuriku koalicija neće mijenjati politiku prema BiH i Hrvatima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Njih je ukupno bilo registriranih 264 tisuće i uglavnom su to Hrvati. Prema službenim podacima, na glasačka je mjesta izišlo svega 16,5 tisuća glasača što je mizernih 15-ak posto. Podsjećamo, na zadnjim predsjedničkim izborima u BiH, plebiscitarno za Milana Bandića, glasovalo je 98 tisuća osoba.

Ključni razlozi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva su ključna razloga izuzetno lošem odzivu birača. To su drastično manji broj glasačkih mjesta. Nekada je bilo 124, a ovoga puta 30 biračkih mjesta u samo četiri grada: Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla. Da bi glasovali, neki su birači, dakle, trebali prijeći i više od 100 kilometara za što, očigledno, mnogi nisu imali živaca ili nisu htjeli. Ali, podbacili su i glasači koji nisu morali daleko putovati. Dakle, drugi važan razlog velikoj apstinenciji birača jest opća ocjena kako je u Hrvatskoj pobjednik već odavno poznat te da HDZ u RH ne može ozbiljnije parirati Kukuriku koaliciji. U tom kontekstu značajno je napomenuti kako je dijaspori zajamčen izbor samo tri "uvredljiva" zastupnika u Sabor bez obzira na biračko tijelo u 11. izbornoj jedinici što i nije najsretnija i najkorektnija odluka izvršnih i zakonodavnih tijela u toj zemlji. Također, birači u BiH su stekli dojam kako se zastupnici u Sabor RH iz BiH biraju uglavnom radi privilegija i umirovljenja i da zanijeme čim zakorače na Markov trg.

Piše: A. Mrkonjić / Dnevni list

Vrlo je bitno ukazati kako niti Jadranka Kosor nije tako popularna u BiH te kako u vrhu HDZ-a Hrvatske gotovo da i nema neke osobe podrijetlom iz BiH, odnosno iz Hercegovine što je do sada uvijek bio glavni motiv za mobiliziranje biračkoga tijela. U svakom slučaju, pobjeda Kukuriku koalicije ima nekoliko vrlo zanimljivih i znakovitih političkih poruka najmalobrojnijem narodu u BiH. Svakako da je najvažnija da se politika službenoga Zagreba, koju su trasirali još ranije predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, a kasnije pogotovo Ivo Josipović i Jadranka Kosor, neće se bitnije mijenjati. Dakle, Hrvatska će i dalje pomagati materijalno, ali se politički neće puno miješati u unutarnje stvari države BiH niti će poduzimati neke značajnije korake prema hrvatskim strankama u BiH. To će osobito biti izraženo do definitivnoga ulaska Hrvatske u EU. Jasno je da hrvatski lideri do 2013 . godine neće napraviti nikakvu političku pogrešku koja bi izazvala reakcije iz EU-a. Bez obzira na tu razumljivu zadršku, mora se priznati kako je Hrvatska izrasla u stabilnu europsku državu u kojoj su strateški politički ciljevi i procesi usuglašeni na nacionalnoj razini i bitnijih turbulencija i odstupanja na unutarnjem i vanjskom planu više ne treba očekivati. Posve je u tom kontekstu nebitno što je pobijedila lijeva opcija i tu neće biti "specijalnih" veza s našim SDP-om i "omraženim" Zlatkom Lagumdžijom.

Zaokret prema Sarajevu

Novi premijer Zoran Milanović i njegovi partneri u Vladi imaju većinu u Saboru RH. Njihovi stavovi spram države BiH su odavno prepoznatljivi i jasni jednako kao i stav da Hrvati u BiH moraju graditi državu BiH i svoja prava prije svega tražiti u svojoj zemlji. Od takvoga stava ne treba strahovati niti biti frustriran i pesimističan, a osobito ne bijesan na Lijepu našu. Hrvati u BiH moraju konačno doživjeti svojevrsnu političku katarzu, moraju se prizemljiti i osvijestiti i izvući pouke nakon ovih izbora. Sama činjenica da su limitirani na tri zastupnika u Saboru RH govori da se hrvatske političke elite u BiH moraju okrenuti Sarajevu i u glavnome gradu BiH i tražiti rješenja za popravljanje svoga podređenoga ustavnoga položaja. Uloga najmalobrojnijega naroda u BiH u kreiranju europskih veza sa susjednom maticom je prevažna i može biti presudna. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i Hrvati postaju dio te obitelji. Imati praktično dvije domovnice i putovnice i biti dio europske civilizacije neprocjenjivo je bogatstvo. To je istinska integralna politika, a ne ona koja se vodila do sada i koja je za teške posljedice imala samo raseljavanja, ali i raslojavanja.

Vezani članci