Krah Devedesetke: Širokobriježani istupili iz stranke

Vidi originalni članak
HDZ 1990 je osnovan 2006. godine s ciljem zaustavljanja političkih procesa, koji vode gubitku konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, te je Stranka svojim djelovanjem trebala osigurati punu ravnopravnost s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

HDZ 1990 kroz svoju politiku promovirao je i gradio jedinstvo hrvatskih političkih stranaka oko vitalnih nacionalnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, svjedoci smo kako HDZ 1990 doživljava potpuni zaokret u svojoj politici, te odstupa od načela zbog kojih i na kojima je nastao.

Članovi OO HDZ 1990 Široki Brijeg oštro osuđuje slijedeće Odluke stranačkog rukovodstva:
1 Pogrešan pristup pregovorima u okviru HNS-a što je rezultiralo neprihvaćanjem zajedničkog nastupa u okviru HNS-a na predstojećim općim izborima,u ime zaštite i očuvanja konstutivnosti hrvatskog naroda.

2 Ujedinjenje tj. integriranje HSS-NHI u tijela HDZ 1990 iako je ta stranka bila dio Alijanse za promjene,odgovorna je za nametanje amandmana na Ustav FBiH kada je I započelo dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH.Ovim Sporazumom Predsjedništvo i Središnji odbor je grubo prekršilo odredbe Statuta, iz čega je vidljivo da je Sporazum potpisan samovoljno ,nepoštujući ni Statut ni Sabor Stranke kao vrhovno stranačko tijelo.

3 Ulogu Suda časti preuzelo je Predsjedništvo,koje radi po principu prijekog suda,te svoje članove izbacuje na Predsjedništvu i na Središnjem odboru,po kratkom postupku bez prava na obranu.

4 U Stranci se događaju "čistke" osnivača Stranke i ljudi koji su sudjelovali u stvaranju iste,što najoštrije osuđujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 Apsolutno je neprihvatljiva promjena imena Stranke koja je osnovana kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH.
Posebno, osuđujemo politički zaokret tj.transformaciju Stranke iz nacionalne u građansko-liberalnu opciju.

6 Ova Stranka više nije ni hrvatska, ni demokratska, pa slijedom svega navedenog, mi članovi OO HDZ 1990 Široki Brijeg podnosimo ostavku u svim stranačkim tijelima u kojima smo sudjelovali, te se distanciramo od ove i ovakve politike, i ovim putem istupamo iz Stranke.

Ovo priopćenje potpisuje 21 član OO HDZ 1990 Široki Brijeg koji broji 25 članova, priopćeno je iz Odbora za informiranje OO HDZ 1990 Široki Brijeg.

Vezani članci