Jedini način za napredak u BiH je poštovanje volje tri naroda

Vidi originalni članak
U analizi koja je objavljena na internetskoj stranici organizacije Transconflict se navodi geneza posljednje krize te šalju ozbiljna upozorenja s obzirom na dugotrajne i dalekosežne posljedice posljednjih političkih eksperimenata. 
"Nije iznenađujuće, rezultat takve očite manipulacije izbornih postupaka je raspad Federacije više od dvije posljednje godine, piše Večernji list.

Višemjesečni kaos

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav višedimenzionalni kaos u Federaciji (tj. između vodećih hrvatskih stranaka, vis-a-vis bošnjačke stranke, ali i između samih vodećih bošnjačkih stranaka) nastavlja se do danas. Dana 12. veljače 2013., Vlada Federacije BiH pala je opet nakon gubitka glasovanja o povjerenju u Federaciji u Zastupničkom domu", pojašnjava Bardos.

On analizu potkrjepljuje konkretnim brojkama s posljednjih izbora navodeći da obespravljivanje Hrvata vodi daljem gubljenju međusobnog povjerenja što ostavlja traga za brojne procese. 
"Na žalost, gotovo dvije i pol godine izgubio se u ovom političkom manevriranju ima cijenu za cijelu BiH. Napori da se implementira presuda "Sejdić - Finci" su odgođeni za nekoliko mjeseci zbog nemogućnosti političkih aktera u Federaciji BiH da se dogovore o tome kako implementirati odluku. U međuvremenu, nakon što Hrvatska uđe u EU sredinom godine, Zagreb će se vjerojatno snažnije zauzeti za položaj Hrvata u BiH", dodaje se.

OHR griješi

On navodi da je međunarodna zajednica, ponajprije Ured visokog predstavnika u BiH, istodobno izgubila dodir sa stvarnošću koju ističu i bošnjački intelektualci i pojedini političari koji kritiziraju političku obespravljenost jednog od konstitutivnih naroda. Bardos u tome kontekstu navodi i inicijativu američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona da se provede reforma Federacije BiH, no u svemu tome ne vidi puno mogućnosti u uspjeh. 
"BiH ne može priuštiti još jedan loš pokušaj međunarodnih birokrata koji upuštaju svoje maštarije o izgradnji nacije na Balkanu. Svako pravo rješenje ovih problema mora biti autentično u BiH i predstavljati kompromis među bosanskohercegovačkim narodima koji poštuju svaku skupinu legitimnih interesa", dodaje se. 
Bardos najveći dio analize posvećuje dvama posljednjim izbornim ciklusima te navodi i konkretne brojke o potpori pojedinog naroda pri izboru člana Predsjedništva i Vlade Federacije BiH. On navodi da je u većinskim hrvatskim općinama SDP BiH na posljednjim općim izborima, ali i njihov kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić, koji je u međuvremenu napustio stranku, osvojio zanemariv broj glasova, a da je istodobno u bošnjačkim općinama ova stranka ostvarila uvjerljivu pobjedu. Tako se navode podaci iz općina Široki Brijeg, Grude i Posušje gdje je potpora Komšiću u rangu simbolične, oko 1%. Bardos ističe da se na Balkanu ne mogu graditi novi odnosi bez uvažavanja pojedinih naroda.

Vezani članci