Hrvatsko pitanje riješiti da im Bošnjaci biraju Predsjedništvo

Vidi originalni članak

... umjerenim porukama koje je uputila u pogledu potrebe da se o svemu dogovore domaći političari, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, usporedno s time, kako se doznaje iz Bruxellskih krugova, ojačani su ‘napori' da se hrvatska strana i formalno optuži bez ikakvog dokaznog postupka ili valjanih argumenata za zaustavljanje europskog puta jer se hrvatsko pitanje ‘bespotrebno' nametnulo u rješavanje, po njima tehničkog pitanja, presude Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci". S druge pak strane, nastavlja se sustavno razvaljivati jedinstvena hrvatska politička platforma koju provode dva HDZ-a.

Najslabija karika

Cjelokupno hrvatsko inzistiranje da se rješavanjem presude koja tretira pitanje manjina riješi i problem i konstitutivne ‘manjine' ocjenjuje se destruktivnim i nekooperativnim. Dapače, ovakav stav se ocrtao kao zaključak posljednjeg zasjedanja Vijeća za provedbu mira i najutjecajnijih zemalja koje ga čine.

A što je u pozadini svega? Posredinici, prije svega formalni iz Ureda posebnog europskog predstavnika u Sarajevu, su prvi put u povijesti naišli na čvrst i jedinstven hrvatski odgovor. Neće se dopustiti da Bošnjaci zauvijek preuzmu monopol na oba člana BiH Predsjedništva.

No, unatoč tome što su i u pojedinačnim prošlodnevnim razgovorima predstavnici više međunarodnih organizacija razoružani s jasnim objašnjenjima da krajnju diskriminaciju predstavlja kreiranje novoga izbornog modela po kojemu se opet Bošnjacima u Federaciji BiH dodijeli cjelokupna vlast, nastavlja se voditi pragmatični, taktički pritisak na ‘najslabiju' kariku Hrvate da popuste oko modela koji jamče da će biti diskriminirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak kada su se i matematički razobličile ove nakane, onda je jedini preostali argument kod stranih diplomata preostao u razgovorima s hrvatskim političkim predstavnicima to da su Hrvati već dovoljno profitirali time što će Hrvatska ući u Europsku uniju.

Rezervna karta

To samo oslikava gledanje dijela međunarodne zajednice na probleme BiH koju vide kao zajednicu dva entiteta, odnosno dva naroda. U tome kontekstu je i prijedlog rješenja da Bošnjaci nastave birati dva člana Predsjedništva čime bi se definitivno zakucalo hrvatsko pitanje.

Dakako, bez Hrvata. Kako se doznaje, u sljedećim tjednima se očekuje novi val pritisaka na hrvatske političare. No, usposredno s time suptilno se radi na rušenju nepremostive zapreke - jedinstva dva HDZ-a.

U tome smislu su unutar ovih dviju stranaka pronađeni, što s pravom, a što zbog ambicioznih foteljaških poriva, nezadovoljni pojedinci koji su spremni srušiti mukotrpno izgrađenu hrvatsku poziciju. U tome smjeru rade razne ‘nevladine organizacije', dio medija i pojedini strani diplomate kako bi se olakšalo lomljenje hrvatske političke kralježnice koju čine dva HDZ-a i Hrvatski narodni sabor BiH.

Vezani članci