HDZBIH i HDZ1990: Ne želimo sudjelovati u suludim namjerama Lagumdžije da vlada Federacijom!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Upitan da li je poslije nekoliko rundi pregovora došlo do približavanja stavova između dva HDZ-a i "platformaša", on je rekao da je pozicija HDZ-a BiH u razgovorima jasna, a to je poštovanje Ustava FBiH, jer bi sve drugo bilo pristanak na dodatnu majorizaciju Hrvata.

"Ukoliko bismo pristali na ono što zagovara SDP pozicija Hrvata u FBiH svela bi se na onu koju danas u FBiH imaju Srbi. Mi nećemo dopustiti da se od Hrvata kao konstitutivnog naroda napravi folklorna grupa", rekao je Čavara u intervjuu za "Glas Srpske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da Lagumdžija i SDP od FBiH nastoje napraviti isključivo bošnjački entitet.

"To je čisti bezobrazluk koji bi imao nesagledive posljedice po unutarnje odnose u FBiH i BiH u cjelini. Takvo ponašanje je opasno za BiH", dodao je.

Na pitanje kada očekuje da bi mogla biti konstituirana vlast u FBiH pa samim tim i na nivou BiH, Čavara je odgovorio da to zavisi od toga kada svi u BiH shvate da treba poštovati Ustav i zakon.

"Kada će oni koji krše Ustav i zakon prestati sa tim u ovom trenutku teško je reći. Dok god ne bude te spremnosti, pitanje je da li se dogovor može postići i onda ulazimo u krizu. Za takve stvari se ne mogu kriviti dva HDZ-a što ne žele sudjelovati u suludim namjerama Zlatka Lagumdžije da vlada Federacijom, Vladom i svim ostalim što mu za oko zapne", ističe Čavara.

Podsjeća da je HDZ pobjednik u FBiH jer je najviše glasova osvojio u pet kantona i da ne traže ništa mimo onoga što im po izbornim rezultatima pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražimo ni bošnjačke ni srpske pozicije niti nam to na pamet pada, ali SDP je dovela do institucionalne krize u BiH", dodaje on.

Čavara kaže da se sjednica Doma naroda FBiH ne može održati sve dok kantoni ne izaberu delegate za Dom naroda i dok Centralna izborna komisija ne verificira i potvrdi mandate tim delegatima i objavi njihova imena u službenim novinama.

"Tako naprosto stoji u Izbornom zakonu BiH, a ukoliko neko nasilno želi da preuzme vlast onda je to posao za tužiteljstva, policiju i sudove", zaključuje Čavara.

Dodaje da je "maksimalistička i nadobudna politika Zlatka Lagumdžije BiH već dovela do žestoke nacionalne podjele i u opasnost funkcioniranje kompletnog sistema".

"Pokušaj neustavnog sazivanja i konstituiranja Doma naroda i preuzimanje vlasti mimo Ustava i Izbornog zakona jasno pokazuje da je riječ o puču. Sve to otvara put u anarhiju", zaključuje Čavara.

Pregovori predstavnika dva politička bloka u FBiH sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom jučer su ušli u peti dan. Na stolu je novi programski dokument oko koga se lome koplja kao i u slučaju raspodjele pozicija u vlasti FBiH. Kako "Glas Srpske" saznaje riječ je o dokumentu koji su predložila dva HDZ-a i koji je dograđen sa nekim dijelovima platforme SDP-a.

"Postignut je značajan napredak oko zajedničkog dokumenta o budućim aktivnostima i on je u dobrom dijelu usaglašen. Kada je riječ o raspodjelama pozicija o tome se još uvijek razgovara", rekao je funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić rekao je da će do dogovora doći u sljedećih 48 sati "bez obzira na to da li će on podrazumijevati potpisnike platforme ili neki novi aranžman".

"Očekujemo da se u iduća dva dana stvari riješe i da prethodni dani ne budu dani jalovog pregovaranja jer je takvih razgovora bilo previše", kazao je Hadžić i dodao da se vlast neće formirati bez HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" "jer oni su oni partneri i vezani su za SDP i SDA".

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je da razgovori još traju i da u ovom trenutku još nije poznato kada će se održati sastanak lidera pomenutih stranaka sa dužnosnicima OHR-a.

"Nadam se da će se u sljedećih dan-dva ovi razgovori okončati", kazao je Genjac.

Potpredsjednik HDZ-a 1990. Damir Ljubić je kazao da je velika odgovornost na svima i da se "uzda u Božje proviđenje".

Na pitanje da li je točno da su dva HDZ-a pristala na platformu SDP-a uz uslov da dobiju sve hrvatske pozicije u vlasti Ljubić je rekao da to nije istina.

Vezani članci