"Foteljaški" preokret: Ljubićev HDZ 1990 ipak u koaliciji sa SDP-om, HSP-om i NSRzB!?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...HSP-a BiH, SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, piše "Dnevni list". Ipak, gdje je u cijeloj priči HDZ BiH, koji u svom sporazumu sa HDZ-om 1990. navodi i saradnju u formiranju vlasti, ostaje nepoznato, ali će se i to riješiti već danas kada bi Božo Ljubić i Dragan Čović napokon trebali riješiti enigmu.

Iz HDZ-a 1990. su potvrdili kako je sa SDP-om postignut visok stupanj suglasnosti, ali do potpisivanja bilo kakve postizborne koalicije neophodne za formiranje vlasti još ne može doći jer su u igri i drugi čimbenici. Međutim, javnost najviše zanima što je sada sa HDZ-om BiH, budući da "devedesetka" ima potpisan sporazum sa ovom strankom u kome se najavljuje i suradnja prilikom formiranja vlasti. Glasnogovornik ove stranke Vegar ipak nije mogao kazati kosi li se ovaj sporazum sa dogovorom koji je postignut sa SDP-om, kazavši kako je Lagumdžija upoznat sa dokumentom koji su potpisali Ljubić i Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta će biti dalje, znaće se već danas, kada bi Čović i Ljubić konačno trebali riješiti sve sumnje oko svog budućeg odnosa, odnosno načelnog sporazuma koji su potpisali. Međutim, neslužbeno se saznaje kako su SDP i HDZ BiH trenutno prilično udaljeni kada je u pitanju većina stavova, čak udaljeniji nego što bili prije svog prvog i jedinog sastanka.

U Narodnoj stranci Radom za boljitak podsjećaju kako je njihov stav u pogledu vlasti prilično jasan, a on se odnosi na dogovor da će izvršnu vlast u Federaciji činiti stranke koje su do sada bile u opoziciji, ali uz mogućnost da se u nju "povuče" i neka od stranaka koje su do sada bile u vladajućoj koaliciji. Predsjednik NS-a Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović tvrdi kako na pitanje uloge HDZ-a 1990. u sada već sigurnoj koaliciji SDP-a i NS-a Radom za boljitak još uvijek nema odgovora, pogotovo jer "devedesetka" ima već spomenuti sporazum sa HDZ-om BiH.

"SDP i mi želimo biti predvodnici vlasti, a ako nam budu nedostajali glasovi za većinu, možemo ih tražiti u ostalim strankama koje se mogu priključiti nama. HSP je dosta blizu, ali treba vidjeti što sa HDZ-om 1990., odnosno u kojoj se mjeri može priključiti nama bez HDZ-a BiH", naglasio je Lijanović, koji se nada da će se u ovom mjesecu znati konture skupštinske većine u federalnom Parlamentu.

Iako su šanse za učešće HDZ-a 1990. u zajedništvu sa SDP-om sada naglo porasle, član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić naglašava kako je najveći stupanj suglasnosti sa partnerima sa hrvatske strane postignut sa HSP-om BiH i NS-om Radom za boljitak. Ipak, jasno je, tvrdi, kako i sa HDZ-om 1990. sada postoji vrlo visok stupanj suglasnosti. Međutim, iako je SDP svjestan da postoji sporazum dva HDZ-a, Mašić tvrdi kako se ne radi o koalicionom sporazumu, te da to ne ometa buduće razgovore sa "devedesetkom".

"Koliko smo shvatili iz onoga što je rekao Ljubić, radi se o sporazumu koji definiše institucionalnu jednakopravnost Hrvata. Oni su potpisali načelnu platformu, dakle, nisu u koalicionom odnosu. Jedino ako ima nešto što javnosti nije poznato", naveo je Mašić, upozorivši kako SDP ne obvezuje ako neka stranka želi učestvovati sa drugom u vlasti. Ipak, konačna uloga HDZ-a 1990. u takozvanoj Valter-Wolf koaliciji mogla bi biti poznatija nakon današnjeg sastanka Ljubića i Čovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni list

Vezani članci