EU traži od RS da ukine smrtnu kaznu!

Vidi originalni članak
... u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

"Mi smo apelirali na vlasti u BiH, posebno u RS, gdje Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izvješće o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS", istaknula je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmjene Ustava RS, te da su svjesni da je BiH smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Kazneni zakon RS ne predviđa ovu kaznu. U Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Podsjećaju da su poslanici prilikom izmjena Ustava RS glasovali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, te da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

"Taj paket još stoji u Vijeću naroda RS. Treba pitati Klub Bošnjaka zašto neće da ga prihvate", istaknuli su u Narodnoj skupštini.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kaže da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali da nema razumijevanja od strane srpskih predstavnika. On, naime, tvrdi da su Bošnjaci u Narodnoj skupštini RS još na početku ovog mandata izradili amandman kojim bi to pitanje bilo riješeno, ali da nema razumijevanja.

On, također, ističe da se u RS krše i druga ljudska prava, tvrdeći da Skupština "sve češće odluke donosi preglasavanjem Bošnjaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se slažemo da je pitanje smrtne kazne važno, ali ne možemo prihvatiti da se u isto vrijeme krše ostale odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i da se diskriminira Bošnjake, a da se ništa ne dešava", rekao je Hadžiomerović.

Kako je rekao, Bošnjaci nisu mogli prihvatiti paket amandmana jer su insistirali da zastupljenost Bošnjaka u Skupštini grada Banjaluke bude garantirana na 20 posto ukupnog broja, i da to bude ustavna kategorija.

"To našim kolegama nije bilo prihvatljivo i mi žalimo zbog toga", rekao je on.

Vezani članci