Dragan Mektić: Ne planiramo u Hercegovini otvarati prihvatne centre za migrante

Vidi originalni članak

... migrante i izbjeglice te da se ne planira gradnja prihvatnih centara u Hercegovini. Uoči početka sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, na koju je ministar Mektić pozvan kako bi predstavnike jedinica lokalne uprave upoznao s aktivnostima državnih institucija kada je u pitanju migrantska kriza, Mektić je novinarima kazao kako se taj problem ne može rješavati niti odvojiti od lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Migracije su sigurnosni izazov koji se reflektira na sigurnost građana i za lakše rješavanje tog problema volio bih što više surađivati sa Savezom općina i gradova FBiH'', kazao je ministar. Po njegovim riječima, problem ilegalnih migranata predstavlja ozbiljan izazov, ne samo za BiH i susjedne zemlje, već i za cijelu Europsku uniju.

''Ove migracije u Bosni i Hercegovini dolaze iz Grčke i Bugarske, i Europska unija ima obavezu da zajedno s nama rješava ovaj problem'', istaknuo je. Mektić je kazao kako domaće institucije rade u dva smjera. Prvi je ojačavanje kapaciteta zaštite državne granice kroz preusmjeravanje policijske službenike s državne razine, a sada će se to raditi i na entitetskoj razini.

''Drugi smjer na koji smo se fokusirali je humanitarnog karaktera kako bi se tim ljudima pružila sva potrebna pomoć i zaštita te kako bi dobili međunarodni izbjeglički status'', naveo je Mektić. Najavio je kako se u vrlo kratkom roku očekuje formiranje dva prihvatna centra za migrante, od kojih će jedan biti u okolici Sarajeva, a drugi na području Unsko-sanske županije.

''Na području Unsko-sanske županije u objektu Agrokomerca privodimo kraju radove kako bi taj objekt opremili svim odgovarajućom i potrebnom infrastrukturom za odvijanje normalnog života. U roku od nekoliko dana trebalo bi sve biti spremno za prihvat prvih migranata, kojima nećemo dopustiti da budu po parkovima i gradovima. Morati će biti isključivo u prihvatnim centrima odakle će se dalje odlučivati o njihovoj sudbini'', poručio je Mektić.

Medijske napise kako se planira gradnja prihvatnih centara u gradovima zapadne Hercegovine, Mektić je ocijenio špekulacijama, dodavši kako takvi planovi ne postoje. ''Svi oni ljudi koji budu prijetnja zajednici, koji su skloni konfliktu i fizičkim napadima, bit će izolirani. U Istočnom Novom Sarajevu postoji namjenski centar za takve osobe'', kazao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FENA

Vezani članci