Devedesetka preuzima Hercegbosansku županiju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Dragan Čović i Božo Ljubić su nakon razgovora stranačkih izaslanstava u Mostaru odbacili medijska nagađanja da bi dvije stranke mogle raskinuti suradnju, kazavši da će nastaviti s realizacijom strateškog sporazuma koji su potpisali početkom godine i zajedničkim nastupom u vlasti.

- Glavni naglasak današnjeg susreta je da je naš sporazum od strateške vrijednosti i da ne postoji išta važnije od toga. U tom ćemo duhu nastaviti dalje raditi, rekao je Čović nakon susreta te dodao kako bi se sljedećeg tjedna trebala uspostaviti vlast u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na taj bi se način bez grča posvetili Hercegbosanskoj županiji, a zatim i uspostavi vlasti na gornje dvije razine s bošnjačkim i srpskim partnerima, dodao je šef HDZ-a BiH.

Dva HDZ-a će nakon Posavske i Zapadnohercegovačke županije zajedno na vlasti biti i u županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku, dok bi, prema ranijim dogovorima, u Hercegbosanskoj županiji mjesto premijera trebalo pripasti HDZ-u 1990., a najviše ministarskih resora HDZ-u BiH.

- Cijeli susret je bio prema očekivanjima. Dotaknuli smo se opće političke situacije u BiH i pozicije Hrvata, realizacije ciljeva koje smo zacrtali sporazumom i drugih stvari, rekao je Ljubić.

Predsjednik 'devedesetke' rekao je kako sporazum dviju stranaka podrazumijeva zajedničko sudjelovanje u vlasti i inzistiranje na takvim ustavnim promjenama koje bi Hrvate dovele u jednak položaj u odnosu na Srbe i Bošnjake.

(bitno.ba)

Vezani članci