Delegacija PSBiH u Beogradu na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Vidi originalni članak

 Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić predvode delegaciju PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, koja se održava u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupštinu Interparlamentarne unije, koja je okupila oko 2.000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta, pozdravnim govorima otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednica Interparlamentarne unije, meksička tajnica Gabriela Cuevas Barron.

Parlamentarce je, putem video-linka, pozdravio i generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Centralna tema rasprave na ovogodišnjoj Skupštini posvećena je ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne suradnje. U okviru ove rasprave parlamentarcima iz cijelog svijeta obratit će se zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Tijekom zasjedanja najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije, delegacija PSBiH imat će i brojne bilateralne susrete sa predsjednicima i delegacijama parlamenata zemalja članica Skupštine Interparlamentarne unije, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Skupština Interparlamentarne unije raspravljat će u Beogradu i o nizu drugih aktualnih tema i pitanja koja se tiču uspostavljanja mira i konstruktivnog dijaloga između država, poštivanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodnom svečanošću bit će obilježena i 130. godišnjica postojanja i rada Interparlamentarne unije, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, među kojima su i Euvropski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Parlamentarci iz cijelog svijeta obilježit će i 30. godišnjicu usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, te promovirati regionalnog veleposlanika UNICEF-a. Bit će obilježeno i 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

U utorak, 15. listopada, bit će obilježen i Međunarodni dan demokracije, koji je ustanovljen na inicijativu Interparlamentarne unije, navodi se u priopćenju.

Vezani članci