Danas o (ne) imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjedništvo BiH je 14. lipnja tajnim glasanjem, izabralo Slavu Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a konačnu odluku donijet će Predstavnički dom državnog parlamenta.

Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, sa sedam glasova protiv i pet "za" nije podržala kandidaturu Slave Kukića, odnosno nije dala preporuku Predstavničkom domu PSBiH za imenovanje Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Odluka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komisijskoj fazi protiv izbora Kukića glasali su parlamentarci iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke, Demokratskog narodnog saveza, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice BiH, HDZ 1990 i Stranke za BiH.

S druge strane, povjerenje su mu ukazale Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, koje su ga i kandidirale za mandatara, te članovi Komisije iz Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske narodne zajednice BiH. Za konačno potvrđivanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH predloženom kandidatu potrebna je opća i entitetska većina, prenosi agencija Onasa.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a od početka se protive izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme.

Vezani članci