Čović: Dodik me neće prevariti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
"Ne očekujem da će me Dodik prevariti. Sve što smo se do sada dogovorili u proteklih šest godina ispoštovao je" - rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On je istakao da mu je jasno da je posljednja odluka Republike Srpske o raspisivanju referenduma rađena u kontekstu nastojanja političkih predstavnika Srba u BiH da ne dožive sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li podržava sazivanje referenduma, Čović je odgovorio da mu je prihvatljiva svaka odluka koju podrži većina jednog naroda, ali da sve treba posmatrati u kontekstu BiH, koju čine tri ravnopravna konstitutivna naroda i koja je na putu europskih integracija.

Lider HDZ BiH smatra da je sada, vjerovatno, čak i lakše formiranje državne vlasti nego što je to ranije bio slučaj.

"Ima kapaciteta da bude formirana vlast na nivou BiH koja neće uključivati `platformaše`. Vidjećemo hoće li se to i kada dogoditi. Želimo da to bude napravaljeno vrlo brzo, a vidjećemo kako ćemo urediti Federaciju BiH kada prestane privremena odluka visokog predstavnika" - istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, sve o čemu će sutra u Mostaru odlučiti Hrvatski narodni sabor biće u skladu sa pravnim propisima BiH.

"Očekujem da će biti donesena i rezolucija o BiH i statusu Hrvata, ali ne samo nas. Želimo da ponudimo dokument koji nudi izlaz iz aktualne situacije. Želimo da pošaljemo poruku da ovo nije način da se uređuje BiH, za takvu BiH nismo izašli na referendum prije 18 godina. Želimo ravnopravnost hrvatskog naroda" - rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci