CIK upozorio na moguće zlouporabe

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Postoje osnovi sumnje da se u ipćinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo određen broj birača prijavio za glasanje putem pošte iz Srbije, a da su se pod nerazjašnjenim okolnostima, našli i na centralnom biračkom spisku u tim općinama.

- Kontrolom centralnog biračkog spiska provjerit će se da li te osobe doista žive u BiH ili su prijavljene za glasanje putem pošte. Na MUP-u je da ispita takve prijave putem provjere mjesta prebivališta. U Glavnom centru za brojanje glasova sve glasačke listiće pristigle putem pošte ćemo odvajati na stranu i vršiti kontrolu da li su ti birači pokušali zlouporabiti svoje biračko pravo i glasajući na samim biralištima u BiH - kazao je za "Oslobođenje" član CIK-a BiH Vedran Hadžović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakao je da sumnji u manipulacije prijavama putem pošte i na biračkim mjestima u zemlji ima i u općinama Šekovići, Osmaci, te Foča.

U Općini Srebrenica navodi da je otkriveno da između šest i devet osoba nema utvrđeno mjesto prebivališta na njenom području.

"Puno je posla za tužiteljstva u ovim slučajevima u narednom periodu. Čekamo izvještaje iz MUP-a FBiH i Brčko Distrikta", kaže Hadžović.

Fena

Vezani članci