CHRISTIAN SCHMIDT "To ne mogu prihvatiti, ovakvim inicijativama BiH skreće s europskog puta"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao uvrštavanje SDS-ovog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice, a Klub Bošnjaka odbio nazočiti i time srušio kvorum, oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije", rekao je Schmidt.

Naglasio je da visoki predstavnik kao čuvar Daytonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Visoki predstavnik naglašava da suci uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Suci trebaju donositi presude nezavisno i nepristrano, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće s europskog puta", zaključio je visoki predstavnik.

Podsjećamo, delegat SDS-a u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane suce izbacuju iz Ustavnog suda, prenosi Klix.

Kod zamjene stranih sudaca domaćim sucima najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.

Vezani članci