CHRISTIAN SCHMIDT PRED UN-om "Dodik javno poziva na nezavisnost Republike Srpske, a za Mostar mi je drago"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon općih izbora 2. listopada prošle godine vlasti u BiH su pokazale pozitivan zamah u izvršnoj i zakonodavnoj grani vlasti. Sada su obje vlade, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i u Republici Srpskoj, imenovane i funkcionalne, kazao je visoki predstavnik BiH Christian Schmidt u svom izvješću, obuhvaćajući razdoblje od 16. listopada 2022. do 15. travnja 2023. godine, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, prenosi Fena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija, kao predsjedavajuća Vijećem sigurnosti UN-a, nedavno je izrazila nezadovoljstvo zbog prisustva Christiana Schmidta, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, na sastanku. Međutim, Rusija nije uspjela blokirati Schmidtovo obraćanje na sastanku, koje se održalo danas.

Napetosti su nastale zbog toga što Rusija smatra da Schmidt nema pravo govoriti u ime međunarodne zajednice. Umjesto toga, oni tvrde da je Schmidtova uloga ograničena na njegovo osobno mišljenje. 

U svom izvješću, visoki predstavnik je kazao da potpuno provođenje Daytonskog sporazuma zahtijeva funkcionalnost vlade kao jedan od ključnih faktora. Proces stvaranja funkcionalne vlade Bosne i Hercegovine postigao je kritičnu točku kada je zemlja dobila status kandidata za pristupanje Europskoj uniji 15. prosinca prošle godine, što je dočekano s velikim odobravanjem stanovništva.

Međutim, vlada u Federaciji Bosne i Hercegovine bila je paralizirana zbog zastoja u parlamentu. To je djelomično riješeno odlukama donesenim u listopadu i travnju. Ova odluka je dovela do olakšanja i poboljšanja u funkcioniranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukupno gledano, sve ove pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini stvaraju poticajni zamah za uspješnu provedbu Daytonskog sporazuma. Funkcionalna vlada s jakim političkim i ekonomskim potencijalom ključna je za razvoj Bosne i Hercegovine i daljnje približavanje Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajnji cilj u provedbi Daytonskog sporazuma je stabilna i potpuno funkcionalna Federacija. Ustavni sud odlučio je da su moje odluke u potpunosti u skladu s ustavom", kazao je Schmidt.

Jedan od ključnih izazova u provođenju Daytonskog sporazuma je Republika Srpska. Razvoji u ovom entitetu pokazuju da je Milorad Dodik otvoreno zagovarao neovisnost i čak je javno govorio o tome kako bi RS mogla postati dio Srbije.

"Plan akcije za secesiju državne imovine osporava ovlasti Ustavnog suda i suspendira donošenje odluka na državnoj razini. Pozivi za policijsku jedinicu koja bi provodila tzv. monitoring granice između entiteta jasno ugrožavaju državne institucije i potkopavaju jedinstvo zemlje. Bosna i Hercegovina ne smije postati zemlja podijeljena na autoritarnost u jednom entitetu i demokraciju u drugom", kaže visoki predstavnik.

Po njegovim riječima, BiH je jedina postjugoslavenska država koja još nije riješila pitanje državne imovine iz vremena Jugoslavije. Potrebno je uspostaviti ravnopravne odnose i funkcionirajuću suradnju između oba entiteta kako bi se osiguralo jedinstvo države i napredak na putu prema EU.

"Vlasti u entitetima ignoriraju obavezujuće odluke pokušavajući regulirati pitanja na svoj način. Primjer tome je zakon o nepokretnoj državnoj imovini kojeg sam suspendirao u veljači. Međunarodni partneri moraju nastaviti reagirati jedinstvenim pristupom", rekao je Schmidt.

Podsjetio je da Srbija i Hrvatska u potpunosti poštuju integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također se zahvalio EUFOR-u koji je neophodan alat u očuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Uprkos svim izazovima, ekonomski rast se nastavlja u Bosni i Hercegovini. Međutim, negiranje genocida i nedostatak procesuiranja ratnih zločinaca i dalje su veliki problemi. Pomirenje i priznavanje prošlosti su neophodni koraci za tranziciju iz poslijeratnog razdoblja u progresivno društvo.

"Drago mi je da je Mostar promijenio imena ulica koja su nosila imena pripadnika ustaškog režima i preimenovao ih u druga imena", kazao je Schmidt.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločinaca, Bosna i Hercegovina je najnaprednija u regiji, ali joj treba puna podrška međunarodne zajednice. Ratni zločinci moraju biti uneseni u nacionalne registre.

Raznolikost konstitutivnih naroda mora biti poštovana, ali mora se stvoriti prostor i za one koji se ne osjećaju pripadnicima konstitutivnih naroda, posebno mladi koji u rekordnom broju napuštaju zemlju. Kada ih se pita za razloge, navode nepotizam i korupciju.

"Sudjelovanje žena u politici je vrlo nisko, ali od listopada je nešto veće i iznosi oko 20 posto. Pozivam političke lidere da pokrenu ustavne i zakonske reforme kako bi se uvela nova zakonodavstva protiv diskriminacije, u skladu s Aneksom 4 Daytonskog sporazuma", kazao je Schmidt.

Tijekom svog govora, također je istaknuo pitanje diskriminacije s kojom se suočavaju manjine, posebno romska zajednica u pogledu zaposlenja, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

"Podsjetio sam sve da je reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH aktivno uključen u međureligijski dijalog, što je ključno za promicanje razumijevanja i tolerancije među različitim zajednicama. Moramo ispuniti obećanje koje smo dali BiH 1995. godine da se takva zločini više nikada neće dogoditi", naveo je.

Također je naglasio da suverenitet i teritorijalni integritet BiH nisu predmet pregovara, te da unutar zemlje ne mogu postojati granice.

"Uprkos izazovima, ostajem optimističan u pogledu budućnosti BiH, posebno s mlađom generacijom koja se posvećuje izgradnji bolje budućnosti. Razumiju da napredak zemlje leži u njihovim rukama i njihova odlučnost može donijeti najbolji zamah ovoj zemlji. Moramo zajedno raditi, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili političku pripadnost, kako bismo izgradili stabilnu, demokratsku i prosperitetnu BiH", kazao je Schmidt.

Vezani članci