Bosni i Hercegovini prijeti isključenje iz Vijeća Europe

Vidi originalni članak
Europski sud još je prije četiri godine presudio da i manjine u BiH moraju imati svoje predstavnike u vlasti. Čelnici BiH nisu uspjeli dogovoriti provedbu presude zbog čega zemlji prijeti isključivanje iz Vijeća Europe. Točka prijepora je izborni zakon i biranje članova državnog predsjedništva.

Europska unija traži poštovanje prava svih, pa i nacionalnih manjina. Sprema rješenje o dvije izborne jedinice, s tim da u Federaciji i županije imaju ulogu u izboru kandidata za državno predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati ne žele da im drugi i dalje biraju člana Predsjedništva BiH, kao što je to bio slučaj Željka Komšića izabranog većinskim bošnjačkim glasovima.

A bez Bruxellesa teško će do dogovora.

Šef SDP-a Zlatko Lagumdžija odbija hrvatski prijedlog načina biranja nacionalnih predstavnika.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kaže da što se tiče pozicije Republike Srpske želi da ostane direktan izbor i da izborna jedinica bude Republika Srpska. No potrošili smo vrijeme u traženju modela izbora u Federaciji, rekao je Dodik.

Europska unija izričito traži provedbu presude u slučaju Sejdić i Finci, ali ne vidi glavni problem, tvrdi analitičar Esad Hećimović. Unutar Bosne i Hercegovine je potpuno drugačije i implementacija presude se prije svega pretvorila u pitanje prava Hrvata na izbor vlastitog člana predsjedništva i to je ključno pitanje, kaže Hećimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vrijeme i stpljenje s BiH čini se potrošila je i Europska unija. Najavljuje se suspenzija novca iz IPA fondova. Hoće li se naći rješenje o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, prema nekim najavama, znat će se već do sredine idućeg tjedna. Naime u srijedu se najavljuje sastanak na visokoj razini u Europskoj uniji, na kojemu se očekuje preporuka Europske komisije o nastavku proširenja za Srbiju, Kosovo, Albaniju i Makedoniju. Bosna i Hercegovina očito bi se mogla naći pred izborom - ili napredak ili izolacija.

izvor: Hrt.hr

Vezani članci