Alarmantno upozorenje: Europa bi već sljedeće godine mogla doživjeti krizu veću od one 2008.

Vidi originalni članak
Njemački institut IMK upozorava na promjenu politike najvećih središnjih banaka, koje sada provode monetarno stezanje, a što bi u konačnici moglo dovesti do pogoršavanja europskog gospodarstva pa čak i nove recesije.

Opasnost od recesije značajno je povećana. Stanje je osjetno kritičnije nego prije mjesec dana - upozorio je IMK. Prema indikatoru tog instituta, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 posto, ponajprije zbog širenja trgovinskih napetosti i zbog naglog smanjenja likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu. Ujedno, indikatori recesije u Njemačkoj trenutno su znatno veći nego su bili 2008. godine, kada su Europa i svijet počeli kliziti u najveću krizu nakon Drugoga svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko mjeseci u medijima se pojavljuju različite ekonomske informacije, nerijetko i protutječne. Novi list piše da Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim prognozama najavljuje nastavak procvata svjetskog gospodarstva i stopu rasta od 3,9 posto u ovoj i idućoj godini. Istodobno, gospodarstvo se počelo blago usporavati, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europskoj uniji i svijetu.

Zbog usporavanja, u javnom su se prostoru već pojavila prva upozorenja od mogućeg izbijanja nove krize. Neki promatrači tvrde kako je globalno gospodarstvo prošlo vrhunac i da se već nekoliko mjeseci javljaju ozbiljni znakovi puzajuće recesije, koja će se u svijetu rasplamsati tijekom iduće godine.

Nova kriza, koje nije bilo već jedno desetljeće, bit će po svojim razmjerima i posljedicama znatno šira i dublja od one iz 2008. godine, procjenjuju promatrači. Kažu da su se poslovna očekivanja u Europi u prvom tromjesečju smanjila, a izgledi u Njemačkoj, koja je lokomotiva europskoga gospodarstva, naglo se pogoršavaju, piše Novi list.

vijesti.hr

Vezani članci