Od 20. siječnja do 18. veljače upozoravaju na jaku zimu

Vidi originalni članak

Zima koja danima hara Europom pokazala je pravo lice i u BiH. Iako su već danima temperature bile niske, stigao je i snijeg, i to u Hercegovinu gdje nije uobičajen, dok u mjestima Bosne danima pada. A padat će i danas, iako slabijim intenzitetom u odnosu na ranije dane, dok će se u Hercegovini zadržati uglavnom suho, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme bi se prema kraju dana trebalo postupno stabilizirati. Vikend bi trebao biti stabilan do nedjelje poslijepodne kada se očekuje novo naoblačenje i snježne oborine koje se ni ovog puta ne isključuju na krajnjem jugu i jugoistoku Hercegovine. Snijeg u prvoj trećini siječnja prognozirao je i Europski centar za srednjoročne prognoze vremena čije je prognostičke slike ovih dana analizirao neovisni meteorolog Zoran Zadro.

On tvrdi da ni u vremenu koje predstoji Europski centar za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ne očekuje stabilizaciju, naprotiv, u razdoblju od 20. siječnja do 18. veljače očekuje se vrhunac zime na većem dijelu Europe, što je itekako dugo razdoblje, u rangu onog iz nezaboravne 2012.

- Ako se ovo obistini, o ovome bi se pričalo. Ima mnogo parametara i čimbenika koji se prate i koji idu tim smjerom da nas između 20. siječnja i 18. veljače tek očekuje vrhunac zime - istaknuo je Zadro analizirajući prognostičke slike ECMWF-a. A dok se tih najava treba tek pribojavati, trenutačna situacija u nekim bh. mjestima nije nimalo idilična. Tako je u Kladnju proglašeno stanje elementarne nepogode. Visina snijega prešla je jedan metar, a velik broj ljudi je bez struje. U prekidu su i telefonske veze. Također, neka sela su potpuno odsječena tako da teški strojevi pokušavaju vratiti stvari u granice normalnog.

Nažalost, situacija nije bolja ni u zdravstvenim ustanovama, a liječnici imaju pune ruke posla. Zbog gripe i straha od epidemije u bolnicama su uglavnom zabranjeni posjeti ili su svedeni na minimalno. Samo u Sarajevskoj županiji dnevno je više od 100 intervencija, a osam mobilnih timova na terenu. Dnevno je zbog lomova bilo više od 35 intervencija. Ipak, situacija se smiruje. U Hercegovini su također stotine intervencija zbog različitih zdravstvenih tegoba. Liječnici u Hercegovini poznati su po nadljudskim naporima u liječenju pacijenata.

- Ako smo izdržali 2012. i onolike intervencije, onda ćemo i ovo. Ako bude gore, s obzirom na to da je onaj snijeg počeo točno na početku veljače, vjerujem da ćemo opet svoj posao odraditi najbolje što možemo i pomoći svima koji budu tražili pomoć - kazala nam je liječnica iz ZHŽ-a.

Vezani članci