NEK SE NAĐE Autoceste FBiH nabavljaju dva vozila za minimalno 230.000 maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Javno poduzeće Autoceste FBiH objavilo je natječaj za nabavku novih vozila i to za 230.000 KM bez PDV-a. Nabavka se provodi putem otvorenog postupka, a zanimljivo je da se nabavka provodi putem operativnog lizinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operativni leasing je aranžman putem kojem davatelj leasinga korisniku daje na upotrebu vozila. Ugovorom se ne predviđa otkup i Autoceste neće biti vlasnik ovih vozila", piše Fokus.

Zanimljivo u svemu ovome jest činjenica što su Autoceste FBiH još 23. ožujka ove godine zaključile ugovor o nabavci 12 službenih vozila u vrijednosti od 400.000 KM bez PDV-a. Autoceste FBiH su od mostarske tvrtke GUMA M d.o.o. kupile 12 vozila marke Dacia Duster 1,5 dCi 4X4. A pregledom natječajne dokumentacije, vidljivo je da je tehnička specifikacija upućivala upravo na ovaj model automobila.

Stoga je portal Pratimotendere.ba cijenio specifikaciju na način da je “jasno da su njihove odredbe diskriminatorne i da pogoduju određenom ponuđaču”. Iz Autocesta FBiH su naveli da su odredbe ugovora pripremljene u potpunosti u skladu s članom 54. Zakona o javnim nabavkama.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoje službeni podaci o broju službenih vozila u vlasništvu institucija i poduzeća na svim razinama vlasti. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) došla je do podataka da broj službenih vozila u našoj zemlji prelazi cifru od 12 tisuća, no taj broj odnosi se samo na one podatke iz natječaja.

Najskuplje putničko službeno vozilo posjeduje Ured predsjednice RS Željke Cvijanović, i to Mercedes-500 4-Matic Lang, čija je vrijednosti veća od 250 tisuća KM. Također, u istoj instituciji je i Audi A8, vrijednosti skoro 170 tisuća KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje je nedavno od federalnih institucija i poduzeća dobio zastupnik Adis Arapović više od 3.600 službenih vozila je u vlasništvu javnog sektora Federacije BiH.

Vezani članci