Uskoro elektroničke zdravstvene iskaznice u HNŽ-u

Vidi originalni članak

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZ0) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) započeo je s radom na uvođenju elektroničkih zdravstvenih iskaznica (e-iskaznica) čija je primjena najavljena krajem prošle godine na sjednici Upravnog vijeća Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početkom ove godine Zavod je započeo postavljati beskontaktne čitača za očitavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica u ugovorne zdravstvene ustanove, što će biti završeno do travnja 2019. godine. Nakon postavljanja čitača planira se krenuti u proces njihova testiranja, a potom u "pilotiranje" e-iskaznica i na kraju u njihovu distribuciju", potvrdili su za Fenu iz ZZO-a HNŽ-a.

U Zavodu ističu kako e-iskaznica osiguranicima donosi niz beneficija među kojima je i prestanak potrebe odlaska osiguranika u područne urede Zavoda zbog ovjere jer će e-iskaznice imati elektroničku ovjeru evidentiranu u integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu.

"Uvođenje e-iskaznice od značaja je za osiguranike prvenstveno zbog toga što će biti ukinuta fizička ovjera zdravstvenih iskaznica i dolazak u područne urede Zavoda poradi preuzimanja premije osiguranja markice što će osiguranicima štedjeti vrijeme i olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti", poručili su iz Zavoda.

U praksi, često se događalo da osiguranici moraju mijenjati papirnatu zdravstvenu iskaznicu jer u njoj više ne bi bilo prostora za ovjere, što s elektronskim zdravstvenim iskaznicama neće biti slučaj.

Osim osiguranicima, e-iskaznice donose beneficije i zdravstvenim ustanovama, kao i samom Zavodu. Prilikom prijema pacijenata smanjena je mogućnosti pogreške kod unosa podataka u sustav, a ključni benefit za Zavod je povećanje zadovoljstva osiguranika i smanjenje gužvi na šalterima Zavoda čime će se radnici moći više posvetiti osiguranicima koji dolaze radi ostvarenja nekih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena e-iskaznice iznosit će jednu marku, kao i cijena papirnate zdravstvene iskaznice, a zamjena papirnatih iskaznica neće biti obvezna, ističu iz Zavoda.

Vezani članci