SIMBOL POMIRENJA Tri sata na Sabornoj crkvi donirali katolik, pravoslavac i musliman

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Mostaru se uskoro vraća jedan od njegovih prepoznatljivih simbola, Saborna crkva, a pravoslavni vjernici u njoj bi se mogli okupiti već narednog Božića. Ovaj nacionalni spomenik BiH bio je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova crkve započela je 2010. i za koji dan bit će okončani građevinski radovi. Nakon toga, slijedi uređenje enterijera i partera, piše Avaz. Zanimljivo je da zvonik Saborne crkve već krase tri sata, identična onima otprije rata, a postavljeni su pred ovaj Božić.

Pravoslavne vjernike, ali i druge Mostarce, raduje činjenica da su tri sata, s rimskim, arapskim i staroslavenskim brojevima, anonimno donirali po jedan pravoslavac, musliman i katolik.

Saborna crkva Mostar sat

"Poruka je da Saborna crkva bude simbol pomirenja, što i jeste, jer obnova je započela uz moto „Obnovimo hram - Obnovimo Mostar“, kazali su iz SPC-a Mostar. Dosadašnji radovi iznosili su nešto više od osam milijuna maraka, a procjenjuje se da će isto toliko biti potrebno za unutarnje uređenje i parter.

Planirano je da Saborna crkva Svete Trojice, kako joj je puni naziv, bude završena do ljeta, kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obilježava 800 godina postojanja, odnosno, kada je ustoličen prvi episkop.

Vezani članci