RAVLIJA Potrebno je na pravi način procjeniti je li pacijent zaražen

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na današnjoj press konferenciji priopćili su kako se trenutno u izolacijskom bloku Covid bolnice SKB-a Mostar trenutno leži 21 bolesnik, od toga 7 u respiracijskom centru, a njih 14 u izolacijskom bloku 2. U izolacijskom bloku 2 je pet osoba je na mehaničkoj ventilaciji, odnosno respiratoru dok ih je 9 na oksigenoj terapiji, odnosno na liječenju uz potporu kisikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Svjetlana Grgić, specijalistica infektologije iz klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar priopćila je kako kroz protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u Covid bolnicu. Kazala je kako je pet bolesnika koji su na respiratoru su i dalje u teškom kliničkom stanju.

Doktorica Jelena Ravlija je govorila o trenutnom kretanju pandemije u HNŽ-u i mjerama borbe protiv virusa i o epidemiološkom općem stanju na području HNŽ-a.

“Pandemija očigledno predstavlja izuzetan izazov za zdravstveni sustav. Način na koji je organiziran nadzor je dobar način kako držati pod kontrolom iznutra iako događanja u velikoj mjeri utječu na stanje u bolnici”, kaže.

Dodaje kako je važno iznutra iz bolnice blagovremeno detektirati sumnjive slučajeve te ih na pravi način izolirati i liječiti. “Potrebna je dobra komunikacija ne samo unutar bolnice već i van bolnice s primarnom zdravstvenom zaštitom”, kaže Ravlija.

“SKB Mostar nastoji pružati usluge zdravstvne zaštite, osobito usluge koje ne mogu biti na čekanju kao klinika za onkologiji. Pokušavamo napraviti dobru barijeru kako se ne bi dogodilo da pozitivni slučajevi uđu na onkologiju jer su to pacijenti koji su učestalo na tretmanu”, te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada postoji sumnja kućnog kontakta, odnosno ako je član obitelji u samoizolaciji potrebno je na razini primarne zdravstvene temeljito provjeriti status onkološkog pacijenta prije dolaska u bolnicu.”

Kazala je također kako je bilo lakše kada su bili praćeni klasteri, što se više ne radi te pokušavaju napraviti dobru barijeru i vrše pojačan nadzor u suradnji s primarnom zdravstvenom zaštitom.

“U svim slučajevima kada postoji sumnja kućnog kontakta, kada je u pitanju član obitelji koji je u samoizolaciji  na razini primarne zdravstvene zaštite treba temeljito provjeri onkološkog pacijenta prije nego što se uputi na tretman, kao i za pacijente na dijalizi.”

“U situaciji kakva je danas, kada ne znamo stvarni broj zaraženih potvrđene infekcije sigurno nisu prava slika stupnja zaraženosti.  Tako da na takav način zapravo, kada je kirurgija u pitanju, kada dođe hitni slučaj treba saznati u kojoj mjeri, što se vjerojatno događalo i na ortopediji, se može na pravi način procijeniti je li pacijent bio izložen i da li predstavlja rizik."

Vezani članci