Mostar: Glavaš i trojica zatvorenika premješteni na odjele gdje im je ugrožena sigurnost

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

...pismeno su se jučer obratila predsjedniku Federacije BiH te ministrima pravde BiH i FBiH koje su zamolili da u što kraćem mogućem roku pošalju nadležne inspekcije u tu ustanovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDSSB-u ZABRINUTI

"Zabrinuti smo za njegovu sigurnost te tražimo da mu se ona jamči. Ne vidim razloga ovako neravnopravnom i selektivnom postupku. Inzistirat ćemo da nadležne inspekcije istraže ovaj događaj", kaže predsjednik HDSSB-a, dr. Vladimir Šišljagić. Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić poručuje: "HDSSB iskazuje najozbiljniju zabrinutost, ne samo za sigurnost, već i za život hrvatskog generala Glavaša. Zabrinuti smo jer je na ovako grub i neopravdan način premješten iz odjela u kojemu je, upravo iz sigurnosnih razloga, do sada bio, na odjel znatno niže razine sigurnosti. Tim više što pouzdano znamo da je u petak u zatvorskom krugu u pola bijelog dana i uz nazočnost policajca brutalno pretučen novopristigli zatvorenik. Nećemo dozvoliti da heroj Domovinskog rata, nakon što je u Hrvatskoj kao žrtva političkog progona nevin presuđen, u BiH bude žrtva maltretiranja."

Do pobune četvorice zatvorenika koji su, iz sigurnosnih razloga dosad bili smješteni u posebnom odjelu, došlo je nakon što su Đuliću uputili zahtjev za inspekcijom, a on ga je odbio proslijediti nadležnom ministarstvu. Nakon što su o svojoj situaciji izvijestili medije u BiH, Đulić ih je razmjestio u druge odjele. "Rekao nam je - pa neću valjda tužiti sam sebe. Ne želimo govoriti u medijima, ali rekli smo mu da ćemo se oglasiti ogluši li se na naš zahtjev", telefonski je poručio jučer Glavaš.
Priča je počela u petak, kada je iz Zenice stigao novi zatvorenik, Mladen Džidić, osuđen zbog okrutnog ubojstva. Isti je dan pretučen i prebačen na drugi odjel, a nakon pobune zatvorenika iz tog odjela, privremeno je smješten u "stacionaru". U ponedjeljak, kaže četvorka, Đulić ga je pokušao smjestiti u njihov odjel na što su oni izrazili nezadovoljstvo, s obzirom na to da je riječ o osobi koja je, kako se navodi, bila umiješana u sukobe s ostalim zatvorenicima i česta je meta određenih kriminalnih klanova. "U utorak oko 11 sati Đulić je krajnje nekulturno i protivno svim pravilima službe upao u naše odjeljenje te drsko i bezobrazno naredio da se on useli, a da će nas četvoricu sa svim našim stvarima razbacati po zatvoru ako ga ne prihvatimo. Nismo željeli pristati na takvu prijetnju, već smo tražili da se preko službi KPZ-a Mostar obavijeste nadležne inspekcije Ministarstva pravde. Đulić to nije dozvolio", stoji u dopisu četvorke.

Oko 15 sati o svojoj su situaciji obavijestili novinare u BiH, a već nakon 16 sati "razbacani" su po drugim zatvorskim odjelima. U izjavama novinarima iz susjedne države Glavaš kaže kako o Džidiću ne zna ništa, dodaje kako je dužnost Uprave proslijediti zahtjev zatvorenika ministarstvu te ističe kako osobno nije opterećen bilo kakvim međunacionalnim odnosima u BiH. No, za zamjenika ravnatelja kaže kako maltretira Hrvate. Tako i dopis predsjedniku Federacije i spomenutim ministrima zaključuje njegova izjava: "Pozadina takvog ponašanja Tahira Đulića je čisto šikaniranje i neskrivena patološka nesnošljivost prema zatvorenicima hrvatske nacionalnosti, koju iskazuje prema svim zatvorenicima hrvatske nacionalnosti koji su presuđeni za kazneno djelo ratnog zločina.

"M.Mihaljević/glas slavonije

Vezani članci