'Model A' i 'Model B' za izbore u Mostaru

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Okrugli stol na temu "Izborna pravila za Grad Mostar" u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i njegovog Pregovaračkog tima održan je ovog četvrtka s ciljem svim predstavljanja problema s kojima se navedeni tim susreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U četvrtak, 13. veljače 2020. godine, u Domu Hrvatske demokratske zajednice BiH u Mostaru, održao se Okrugli stol s temom "Izborna pravila za Grad Mostar" u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i njegovog Pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom Gradskog odbora Slavenom Zeljkom.

Zanimanje za ovu goruću temu je bilo izrazito veliko, o čemu svjedoči i prepuna dvorana u Domu HDZ-a BiH gdje su se predsjednici temeljnih ogranaka, članovi, simpatizeri, ali i mnogi drugi zainteresirani građani mogli informirati o napretku koji je postignut kada su u pitanju pregovori o izbornim pravilima za lokalne izbore u Mostaru.

Cilj ovoga Okruglog stola bio je približiti svim nazočnima probleme s kojima se Pregovarački tim susreće, ali i napredak koji je evidentan, jer je iznjedrio dva moguća modela po kojima bi se izbori mogli održati, tzv. "Model A" i "Model B" koji u potpunosti ispunjavaju odredbe ranijih odluka i rješenja Ustavnoga suda BiH. O svemu ovome iscrpnu prezentaciju pripremio je član Pregovaračkog tima Vlatko Marinović.

Kako on objašnjava "Prema Modelu A, Mostar bi kao i do sada bio organiziran kroz 6 izbornih jedinica koje bi proporcionalno broju birača davale 26 gradskih vijećnika, a ostalih 9 bi se popunjavalo s kompenzacijske liste s teritorija Grada Mostara kao cjeline. Model A se smatra jednostavnijim izbornim modelom s obzirom na to da bi birači na dan izbora imali jedan glasački listić svoje izborne jedinice. Prema Modelu B, koji je ustvari pravedna verzija ranijih izbornih pravila u Mostaru, birači bi i dalje glasovali pomoću dva glasačka listića, na način da bi se proporcionalno broju birača iz 6 izbornih jedinica biralo 22 vijećnika, a preostalih 13 s tzv. Gradske liste."

Tako bi Gradsko vijeće činilo 35 vijećnika, sa ranije propisanim minimalnim i maksimalnim nacionalnim kvotama koje bi u potpunosti sprječavale bilo kakvu diskriminaciju prava, dok bi se za sve ključne odluke u Gradskome vijeću morala osigurati dvotrećinska većina gradskih vijećnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Pregovaračkog tima Josip Merdžo je istakao kako je Odlukom Ustavnoga suda ustanovljena diskriminacija biračkoga prava na području Grada Mostara u tzv. Središnjoj zoni koja nije gradsko područje pa samim tim niti izborna jedinica kako to propisuje ne samo zakon nego i Ustav Federacije BiH.

Veliki uspjeh ranijeg pregovaračkog procesa predstavljalo je upravo pronalaženje razumnog i na zakonskim propisima utemeljenog rješenja koje bi konačno riješilo i to pitanje, tako da bi birači iz Središnje zone realizirali svoje aktivno i pasivno biračko pravo u već postojećim izbornim jedinicama i to ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama koje gravitiraju određenom gradskom području.

Naposljetku se svim nazočnima obratio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko, koji je istaknuo da je HDZ BiH u ovom pregovaračkom procesu učinio najviše ustupaka inzistirajući stalno na kompromisnim rješenjima, a sve kako bi jedan od ova dva modela bio ugrađen u Izborni zakon BiH, naglasivši "Nastavljamo razgovore sa svim relevantnim političkim opcijama i ulažemo velike napore da se dođe do političkog konsenzusa. Ovo je prekretnica u političkom životu Grada Mostara ali i svih njegovih građana."

Pregovarački tim se na kraju zahvalio na velikoj posjećenosti i pozornosti, najavivši održavanje sličnog događaja na ovu temu za široku javnost u skorije vrijeme“, navodi se u priopćenju HDZ-a.

Vezani članci