FOTO  Smrt dječaka u Mostaru nije dovoljno upozorenje za turiste koji žele napraviti 'selfi za sjećanje'

Vidi originalni članak

Prva zgrada sa staklenim pročeljem, koja je izgrađena u Mostaru sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao tadašnje čudo moderne arhitekture, zamišljena je kao objekt Privredne banke Sarajevo, u kojoj je ista i bila smještena na prizemlju i prvom katu, a ostalih sedam katova nikad nije bilo useljeno. Kao takvu Mostarci su je kolokvijalno nazvali “Staklena banka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu zgradu, koja je smještena u središnjoj zoni grada Mostara, zadesila je ratna sudbina, kao i većinu objekata u toj zoni, te je u potpunosti devastirana. Osim ratnih rana, u poslijeratnom vremenu našla se na meti skupljača sekundarnih sirovina jer je imala velike količine aluminijskih profila koji su služili kao konstrukcija za staklene stijenke, a od nje je danas ostao samo betonski kostur.

Godinama je prizemlje ove zgrade zazidano dvometarskim zidom, a odnedavno je propisno obilježena pločama na kojima stoji kako je ulaz u zgradu zabranjen i da prijeti opasnost od pada s visine. Obilježja su s razlogom stavljena jer do vrha banke vodi otvoreno stubište bez ikakve ograde, a na samom vrhu zgrade, koja dominira u odnosu na ostale objekte.

I unatoč svemu tome te tragičnoj smrti dječaka koji je prije dvije godine pao sa “Staklene banke”, nije se promijenila svijest ljudi jer se ovih dana, kada je turistička sezona u jeku, na vrhu ovog objekta mogu uočiti skupine ljudi, pretežito turista. Tako smo fotoaparatom zabilježili vrlo opasnu situaciju kada su pojedinci stali na sami rub zgrade da naprave selfi za sjećanje.

Vezani članci