Mektić: Vučjak se zatvara, svi migranti se vraćaju u Sarajevo

Vidi originalni članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je danas u Sarajevu podsjetio da je jučer razgovarao s komesarkom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović, koja je posjetila prihvatne kampove u BiH, uključujući i Vučjak. Komesarku je informirao o problemu regionalne suradnje po pitanju izbjeglica i migranata, posebno s Hrvatskom, za koju tvrdi da nelegalno vraća migrante u BiH.

Kada je riječ o Vučjaku, kojeg nevladine i humanitarne organizacije smatraju neprikladnim za smještaj migranata, Mektić je kazao da će u skladu s dogovorom koji je državno Ministarstvo sigurnosti postiglo s Vladom FBiH, kasarna u Blažuju biti novi prihvatni centar za te ljude.

“U vrlo kratkom vremenskom periodu, cijenim za 15 dana, će se stvoriti uvjeti da počnemo prihvaćati migrante u taj prihvatni centar. S obzirom na katastrofalnu situaciju uzrokovanu vremenskim nepogodama, pripremam rješenje. Sutra ujutro u Sarajevu imam sastanak s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, kada ću pokušati dogovoriti da odmah od sutra migrante s Vučjaka premjestimo u tri prihvatna centra, jedan dio u Ušivak, drugi u Biru i treći u Miral, kako bi sklonili ljude s ove vjetrometine. Nakon 15 do 20 dana, čim se uspostavi Blažuj, sve te ljude ćemo povući nazad i smjestiti ih tamo”, rekao je Mektić.

Najavio je sastanak s Međunarodnom organizacijom za migracije, kako bi definirali memorandim o financiranju svih potreba vezanih za boravak migranata u tom centru.

“Siguran sam da mi, definitivno, imamo konačno rješenje za Vučjak. Nakon toga ćemo zvati komunalne službe, ukloniti sve sa prostora Vučjaka i taj centar sad, takav kakav je, definitivno zatvoriti”, rekao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću na, kako je kazao, svemu što je učinio da se realizira premještanje migranata u Blažuj, te je podsjetio na stav Vlade RS-a da ne dozvole prihvatni centar na području tog entiteta.

Istaknuo je da jedino u županijama s bošnjačkom većinom uspijevaju tražiti rješenja, ali da su i u tim županijama vrlo prostorno ograničeni.

“Hitno rješavamo pitanje Blažuja, a imamo i kasarnu Ljubače u Tuzli. Mada nemamo vremena razvlačiti svoje snage tamo. Idemo isključivo riješiti pitanje Blažuja i migrante da premjestimo tamo”, kazao je Mektić.

Osvrnuo se i na slučaj dvojice studenata iz Nigerije, koji su sudjelovali na natjecanju u Puli, podsjetivši da ih je prije nekoliko dana policija u Hrvatskoj tijekom njihovog boravka u Zagrebu uhitila, nakon čega ih je deportirala na teritorij Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, BiH ima dvije mogućnosti, i to da po osnovu readmisije vrati studente u Hrvatsku ili da im omogući povratak u Nigeriju.

“Smatram da, čisto iz ljudskih razloga i s obzirom na to da su prošli torturu i da mogu doživjeti nove neugodnosti po povratku u Hrvatsku, trebamo osigurati njihov odlazak iz BiH prema Nigeriji. Sve smo to zadokumentirali i dokazali sve te činjenice. Po zahtjevu komesarke Dunje Mijatović, ja sam obećao da ću cjelokupnu informaciju poslati njoj u Strasbourg, Europskoj uniji, a uraditi i posebnu informaciju, koju ću dostaviti Predsjedništvu BiH, na osnovu koje će ono, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti dalje mjere prema Hrvatskoj”, rekao je Mektić.

Vezani članci