MATTHEW PALMER "Za promjene izbornog zakona u BiH ostalo je jako malo vremena"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH pozvali su u srijedu političare te zemlje na što brži dogovor i postizanje kompromisa o izbornoj reformi upozoravajući da vrijeme istječe jer su izbori planirani za listopad.

"Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevu su počeli novi krug pregovora s predstavnicima bosanskohercegovačkih tijela vlasti i političkih stranaka kako bi potaknuli postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona i ustava", piše Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi sastanak održali su s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH među kojima su i čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Čović je novinarima nakon tog sastanka kazao da je zahvalan SAD-u i EU jer ulažu dodatne poticaje i energiju radi postizanja konačnog dogovora.

"Cilj je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali i provesti ograničene izmjene ustava te osigurati integritet izbornog procesa", kazao je Čović.

Izetbegović: imperativ popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata, Hrvatske i BiH

Jasno je da međunarodni posrednici i dalje očekuju dogovor domaćih političkih aktera, dodao je Čović koji vjeruje da bi promjena izbornog zakona omogućila rješavanje i svih drugih otvorenih pitanja u zemlji.

Eichhorst je rekla da EU i Sjedinjene Države odlučno podupiru teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene države i žele da se problemi u toj zemlji što prije riješe, uključujući ukidanje blokade rada središnjih tijela vlasti koju od sredine prošle godine provode dužnosnici Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnja politička kriza neprihvatljiva je za sve ljude u BiH, trebala bi biti neprihvatljiva i za parlament BiH, a potpuno je neprihvatljiva za EU", rekla je.

EU poziva na trenutačni i bezuvjetni prekid blokade rada državnih tijela vlasti, a očekuje i brzu suglasnost o izbornoj reformi jer vrijeme za dogovor istječe,  objasnila je Eichhorst.

"Do te suglasnosti još nismo došli, a ovdje smo kako bismo podržali razgovore koji bi doveli do izmjena izbornog zakona i ustava i kako bi se uklonile diskriminatorne odrednice te unaprijedila tehnička rješenja i spriječile izborne prijevare", kazala je Eichhorst.

Bio bi to novi korak prema približavanju BiH članstvu u EU, poručila je dužnosnica Europske unije.

Posebni američki izaslanik Palmer kazao je da je izborna reforma ključna za uspostavu jakih i učinkovitih tijela vlasti te izrazio nadu da će idućih dana biti moguće postići konačni dogovor kako bi se osigurao integritet izbornog procesa, a to znači da se svaki glas čuje i broji kao i da se svatko može kandidirati.

"Za postizanje sporazuma ostalo je jako malo vremena. Iznimno je bitno da se izbori održe na jesen, a promjene izbornog sustava moraju biti provedene šest mjeseci prije izbornog procesa", podsjetio je američki diplomat. 

Kroz seriju odvojenih razgovora Palmer i Eichhorst pokušavaju provjeriti ima li prostora za približavanje oštro suprotstavljenih stajališta vladajućeg HDZ BiH i SDA, ali i oporbenih stranaka iz Federacije BiH bez čijih zastupnika nije moguće osigurati dovoljno glasova u državnom parlamentu nužnih za preinake ustava.

Cilj pregovora je osigurati provedbu pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta kao i presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" kojom je 2016. godine utvrđena obveza poštivanja načela konstitutivnosti, odnosno legitimnog predstavljanja naroda u tijelima vlasti.

HDZ BiH čvrsto inzistira na modelu koji će osigurati da se Hrvat kao član Predsjedništva BiH te zastupnici u Domu naroda parlamenta Fedracije BiH biraju glasovima hrvatskih birača, no SDA i oporbene stranke sa sjedištem Sarajevu odbijaju sve prijedloge koji bi značili uspostavu dvije nove etnički definirane izborne jedinice.

Palmer i Eichhorst u BiH će boraviti do kraja tjedna.

Završni krug pregovora s čelnicima političkih stranaka trebao bi slijediti u Neumu iza zatvorenih vrata predstojećeg vikenda.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u listopadu, a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) bi ih trebao raspisati najkasnije početkom svibnja.

Do tada bi u parlamentu BiH morale biti usvojene sve izmjene izbornog zakona i ustava o kojima se  prije toga eventualno postigne dogovor na političkoj razini. 

Vezani članci