Kraj vrućinama: U ponedjeljak konačno kiša i zahlađenje!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
katakterestične za ljeto se nastavljaju. Nakon iznimno vrućeg i ekstremno sušnog kolovoza u rujnu gotovo i da nije bilo u kojem temperatura u Dalmaciji nije prelazila 30°C, a Dalmatinskoj zagori rasla je i do 34°C, piše dalmacijanews.

Temperature mora su od 24 do 26°C što je najbolji indikator stabilnog ljetnog vremena duže nego je to uobičajeno. Stabilno vrijeme pripomoglo je produženju turističke sezone, no kiša i osvježenje bi bili dobrodošli, osobito maslinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je na današnji dan, daleke 1922. godine, izmjerena najviša službena temperatura zraka na Zemlji. U u libijskoj pustinji Al azizyah izmjerena je temperatura od čak 58,0°C.


Stabilno do kraja tjedna

Novi radni tjedan donio je nastavak ljetnog vremena. To i ne čudi s obzirom na sinoptičku situaciju. Cijeli Mediteran nalazi se u polju blago povišenog tlaka zraka, a prodori vlažnijeg i svježijeg zraka zahvaćaju samo sjeverne dijelove kontinenta.

Nakon vrućeg i vedrog utorka, u srijedu će također prevladavati vedro. U noći tiho ili slab burin, danju će puhati slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otociam od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 33°C.

Četvrtak će biti vedar. U noći će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita prolazno jaka. Danju će bura oslabiti i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 32°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak i u dane vikenda nastavit će se stabilno kasnoljetno vrijeme uz obilje sunca i slab dnevni vjetar. Temperature zraka bit će neznatno niže u odnosu na prethodne dane, od 28 do 31°C.


Genovksa ciklona

U ponedjeljak će se nad sjevernom Italijom formirati Genovska ciklona koja će zajedno s pripadajućim frontalnim sustavom prijeći preko našeg područja. Zbog toga će u ponedjeljak nastupiti naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegdje će pasti obilna kiša, i više od 30 litara po metru kvadratnome. S kišom će doći do jačeg zahlađenja pa će u ponedjeljak i utorak temperature zraka danju biti za desetak stupnjeva niže u odnosu na aktualne vrijednosti.

Kiša neće potrajati, već od utorka vratit će se sunce no ne i vrućine, pa će temperature zraka konačno biti primjerene dijelu godine.

 

Vezani članci