Pucanj u srce korupcije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Piše: Bojan Šunjić, Poslovni portal

Godinama su državne institucije ovlastima stezale, porezima haračile, po javnosti sotonizirale i na svakojake načine koristile male i srednje, poglavito privatne poduzetnike u zemlji.

S druge su strane, zbog osobnih, stranačkih, dnevno-političkih, pa možda i ideoloških interesa šutile o kršenju obveza, milijunskim dugovima, lošem poslovanju i užasnom stanju uposlenih u mnogim posrnulim državnim tvrtkama.

Dok su deseci tisuća radnika državnih tvrtki protestirali i javno objavljivali milijunske obveze njihovog poslodavca (samo je jedan - država) i kaznena djela onih koji su ih pravili (direktori i silni odbori državnih tvrtki), institucije istog poslodavca trudile su se javnosti nametnuti krivicu pekara, mesara, ugostitelja, malih poduzetnika koji su kažnjavani i za par dana kašnjenja obveza prema državi. Propisivane su im drakonske kazne, zatvarani obrti. U ime "obespravljenih radnika" uposlenih kod privatnih poslodavaca zatvaranjem radnji isti su radnicic ostavljani bez posla i na ulici.

Državne institucije su se natjecale objavljivati koliko su poduzetnika kaznili, koliko radnji zatvorili, a niti jednom rječju, niti jednom brojkom nisu obznanile koliki su isti prekršaji državnih tvrki ili još gore od kada traju?.

Takvim su vršenjem svojih "zakonskih obveza" i provedbom "zakonskih ovlasti" oštetili državu za višemilijunske iznose, zasigurno i stotina puta veće od dugova svih privatnih tvrtki zajedno. Obzirom na vrijednost štete nanešen državi ovakovom vrstom korupcije vjerojatno se radi o najvećoj korupcijskoj "operaciji" u povjesti ove zemlje. O srcu korupcije.

U petak, kasno poslijepodne, Federalno tužiteljstvo "zapucalo" je po prvi put prema tom srcu korupcije. Zatražili su popis najvećih dužnika od Federalnog zavoda MIO, Porezne uprave FBiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH, s nazivom i sjedištem kompanija, imenom i prezimenom direktora pravnih osoba, imenima i prezimenima direktora nadzornih tijela, točnim iznosom duga i njegovoj vrsti.

Po prvi put, Tužiteljstvo je obznanilo kako "postoje indicije o mogućem počinjenju kaznenih djela iz oblasti poreza, kaznenih djela protiv gospodarstva, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i drugih kaznenih djela iz oblasti korupcije."

Sudeći po silnim novinskim napisima i silnom broju takvih državnih tvrtki, takvih je djela toliko mnogo da ih neće moći procesuirati ni s deset puta više tužitelja. No istraju li u svojoj namjeri i procesuiraju svakog prekršitelja na način kako su spomenute institucije procesuirale privatne poduzetnike, napravit će i gospodarstvu, i proračunu, i proračunskim korisnicima, i radnicima, i cijeloj ovoj zemlji najveću uslugu u njenoj poslijeratnoj povijesti. Uzdrmat će instutucionalnu korupciju u njenom temelju.

Podlegnuli li pritiscima (svi su odgovorni u državnim tvrtkama na svojim mjestima iz isključivo političkih razloga i interesa) i ustoličenom sustavu mahalskog socijalizma kojim se pljačkanjem uspješnih, a nagrađivanjem neuspješnih kupuje socijalni mir, bit će to samo ćorak od pucnja u srce korupcije.

VRIJEDI PROČITATI

11.9.2009. Poslovni portal
Arifović za financijski kolaps optužuje pekare i mesare!

2.12.2009. Poslovni portal
Parlament ne želi nadzor državnih tvrtki

18.12.2009. Poslovni portal
Počelo je: Tužiteljstvo zatražilo popis najvećih dužnika