JOŠ JEDNOM Nakon promijenjenog Izbornog zakona u ožujku i lipnju, Čović ga mijenja opet i u rujnu

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Jedna od središnjih tema bh. političke svakodnevnice je inzistiranje na izmjenama Izbornog zakona koji bi Hrvatima, kao takav, osigurao ravnopravnost, odnosno da sami mogu birati predstavnike u najviša predstavnička tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj ideje o promjenama Izbornog zakona je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, a ta opcija i nije baš najbliža bošnjačkim ili građanskim opcijama u državi. Izborni zakon je toliko najavljivan i neostvarivan da skoro nema nikakvu težinu u javnosti, a često služi za potrebe mobilizacije  građana oko najjače hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini - HDZ BiH. Skoro cijelo jedno desetljeće se Izborni zakon "donosi i odnosi", za povijest njegovog obećanja trebalo bi nam puno više od jednog teksta, pa ćemo ipak ostati na tekućoj godini.

Ožujak 2020.

"Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz veljače prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci", rekao je Čović tada za bh. Večernjak

Lipanj 2020. 

“Svi oni koji su špekulirali kako je to podjela države, ako traže legitimno predstavljanje – i to su inicijative za promjenu Ustava. Hoće li do njih doći, dobili su odgovor nekih strana da ovdje ide mirni razlaz. Ja ću osobno, u ime politike koju predvodim, učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici. Izborni zakon je mali korak, to je minimum minimuma. Izborni zakon se lako mijenja natpolovičnom većinom u dva doma. Rok je što se mene tiče konačan – 17. 6. Tada smo potpisali sporazum u društvu pet predstavnika ključnim međunarodnih institucija u BiH, što znači i naša čitava dinamika, agenda zajedno koju smo postavili zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice je rok do 30.6. da bi se trebali dogovoriti, odnosno da se dogovorimo u Parlamentu", postavio je tada krajnji rok, ali o bilo kakvim izmjenama Izbornog zakona nikakva traga nema.

Rujan 2020.

Mi imamo vrlo jasan zakazan termin za kraj rujna gdje će prisustvovati američka i europska administracija u različitim sadržajima. Mislim da će to biti jedan vremenski okvir u kojem će biti sastanci oko Izbornog zakona i mislim da će to biti minimalno pet-šest dana kako bismo mi došli u konačnici do dogovora. Jer svi modeli Izbornog zakona i Predsjedništva i Doma naroda i svega onoga što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja, ali i provedbe svih presuda u Strasbourgu i Ustavnog suda su na stolu. Mi smo faktički to istrošili taj element predlaganja i sad se dalje vodi rasprava i priprema na nižim razinama organiziranja kada bi trebao biti taj posao završen”, bio je kategoričan Dragan Čović sredinom rujna.

Kraj rujna je za tjedan dana i preostaje nam samo čekati navedene promjene Izbornog zakona. Ili ćemo ipak gledati pošprdne vatromete kao podsjetnike neostvarenih obećanja i slušati najave za promjene u prosincu budući da su obećanja kvartalna.

Vezani članci