Dodik: "mučno nam je u BIH u kojoj se ruši Dejton"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Na konvenciji SNSD-a u Banjoj Luci, na kojoj su predstavljeni kandidati za predstojeće opće izbore u BiH, Dodik je rekao da se kandidirao za entitetskog predsjednika "zato što se želi boriti za status RS i ono što je rečeno u Dejtonskom sporazumu".

- Nama nije mučno u BiH s Dejtonom, ali je mučno u BiH u kojoj se ruši Dejton, ustvrdio je, između ostalog, Dodik i ponovio tvrdnju da mnoge prenesene nadležnosti na državni nivo nisu dale rezultate.

- Moramo da vidimo šta ćemo s tim, dodao je.

Dodik, i Nebojša Radmanović, koji je ponovo kandidat za člana Predsjedništva BiH, uvjereni su u pobjedu SNSD-a na izborima.  

Radmanović je naveo da očekuje da će u narednom mandatnom periodu biti zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH, na čemu se, tvrdi, zalaže samo SNSD, "ali ne i opozicija u RS-u i stranke iz FBiH".

Kao ciljeve stranke ponovo je naveo mir, toleranciju, ravnopravnost, dogovor i konsenzus u BiH, jer je to, kazao je, jedini način kako može funkcionisati i opstati dvoentitetska multinacionalna BiH, kao složena država.

Iz SNSD-a su se čule i optužbe upućene opoziciji u RS-u da "nemaju program, te da ga dobijaju u stranim ambasadama".

Na konvenciji SNSD-a kao gosti bili su predsjednici Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, njihovih koalicionih partnera.

(Fena)

Vezani članci