VIDEO/ Jugo u Dalmaciji puše i više od 140km/h, ruše se stabla i stupovi

Vidi originalni članak

MUP RH Ravnateljstvo civilne zaštite danas je izdalo crveno upozorenje za područje Dalmacije, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak, u sklopu Meteoalarma, crveno upozorenje za područje Dalmacije.

U Dalmaciji se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo.

Već su izmjereni udari juga jači od 140km/h, kao primjerice u Dubrovniku. Kod Palagruže valovi su visoki šest metara!

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10:00 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji olujno jugo je od 11:30 sati prouzročilo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. U prekidu su katamaranske i trajektne linije na srednjedalmatinskom području. Županijski centar 112 Split zaprimio je dojavu o nakupini granja i debla koje pluta na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima odrona na cestama, rušenja stabala i grana te posebno stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja na stambenim zgradama i ostalim objektima. Na trogirskom području (Seget – Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom.
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti pa obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

U Rijeci je jutros poplavljena tržnica.

Također je moguć prekid opskrbe energijom i vodom te prekid u komunikacijskoj mreži. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Prema trenutačno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slijevu Šumetlice) do 44 mm/m2 (Kupa i Dobra), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slijevu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

U Zadru je znatno porasla razina mora pa je u prekidu katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16., ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih mjera obrane od poplava. Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su u sektoru E i F.

https://www.facebook.com/zvoneklesar/videos/10215640567194918/?t=1

Vezani članci