Vesna Bosanac: Svi u Vukovaru trebaju na Dan sjećanja biti u istoj koloni

Vidi originalni članak
Nakon najave Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da će 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., biti "negostoljubivi za vladajuće", s kojima neće koračati u koloni sjećanja vukovarskim ulicama, nego će toga dana imati vlastiti protokol, neslaganje s takvim "paralelnim protokolom" izrazio je dio stradalničkih udruga.

- U cijelosti podržavamo službeni protokol kao i svih ovih godina - stoji u dopisu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koja okuplja 14 udruga, dok je navedeni dopis potpisalo njih sedam. Izrazili su neslaganje s najavom Stožera "o organiziranju paralelnog protokola i paralelne kolone sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga" navodeći mišljenje kako dvojni protokol "razjedinjava branitelje i ostale sudionike hodočašća i omalovažava žrtve Vukovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pozivamo članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da još jednom preispitaju svoju odluku i odustanu od nje - navodi se u dopisu Koordinacije. Nakon što je dan prije bilo spomena druge kolone sjećanja, jučer glasnogovornik Stožera Igor Gavrić o tome nije htio govoriti, ističući kako će svoj program koji pripremaju za 18. studenoga uskoro objaviti.

- Ne želimo koračati u koloni s onima koji nemaju stvarnog pijeteta prema žrtvama. Dvaput smo razgovarali s Vladom, iznosili svoje argumente, no dobili smo odgovor da dvojezične ploče ostaju, i mi zbog tog razloga radimo to što radimo. Ako Vlada do 18. studenoga ukloni iz Vukovara sve te ploče, onda možemo razgovarati - kaže Gavrić.

Najavio je i da će 17. studenoga u cijeloj Hrvatskoj početi skupljanje potpisa za referendum za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Iako podržava Stožer za obranu hrvatskog Vukovara s kojim je bila i na vukovarskom sastanku s premijerom Milanovićem, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, dr. Vesna Bosanac drži kako "nikakve dvostruke kolone nisu dobre".

- Na 18. studenoga, kada cijela Hrvatska dolazi u Vukovar, trebamo biti okrenuti sjećanju i pijetetu za žrtve. Toga dana svi trebaju biti u istoj koloni - rekla je jučer, dodajući kako se sva neslaganja zbog dvojezičnih ploča u Vukovaru mogu izražavati prije i poslije, ali ne i od 18. do 20. studenoga jer su to "dani kada se trebamo s poštovanjem sjećati žrtava Vukovara '91.".Dr. Bosanac vjeruje da slično misle mnogi Vukovarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Izvor: glas-slavonije.hr

 

Vezani članci