Vakula najavio što nas očekuje sljedećeg tjedna, a osvrnuo se i na 'bijeli' Božić

Vidi originalni članak

Klimatološka ocjena srednje temperature zraka u razdoblju od 1. rujna do 30. studenoga u većini će Hrvatske vjerojatno biti "vrlo toplo" i "ekstremno toplo", i to ne samo prema usporedbi s klimatološkim razdobljem od 1961. do 1990. godine, nego i po novijem - toplijem - od 1981. do 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu je ovogodišnja jesen jednaka dosadašnjoj najtoplijoj 2012. godine, a u Rijeci i Dubrovniku je kao ni jedna do sada u znanoj povijesti mjerenja, koja je u tim mjestima počela sredinom prošloga stoljeća.
Nakon ovakve jeseni, a i podjednako iznimnog ljeta i proljeća, kao i siječnja, unatoč hladnoći veljače te uz veliku vjerojatnost ostvarenja barem prosječne temperatura prosinca - i srednja godišnja temperatura zraka bit će kao rijetko koja u povijesti.

Uostalom, dosadašnji dio godine - od početka siječnja do kraja studenoga - u Gospiću i na Zavižanu je samo 2014. bio topliji nego ove godine, u Osijekudijeli 1. mjesto s 2000. godinom, a u Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku i Zagrebu je rekordno topao. Ne samo u Maksimiru nego čak i na Griču!

Naravno, to ne znači da u prosincu nećemo imati i hladnijih dana i razdoblja! Dapače. Hoćemo! Tijekom nedjelje u većini će se Hrvatske nastaviti relativno hladno razdoblje s kraja studenoga. U novome tjednu slijede nam ponovno znatno topliji dani, ali već za drugi adventski vikend u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega.

A Bijeli Božić?

Premda bi Božić bijeli,  vjerojatno mnogi željeli, ili barem pahulje tijekom večeri Badnje, još je rano za prognozirati hoće li priroda činiti takve radnje.
Naravno, priče o njemu bit će sve češće - uostalom, jučer su me o njemu pitali i u ljekarni, i u pekari, i u trgovini - iako je on puuuuno češći u pjesmama, nego u stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pouzdanije i podrobnije prognoze za toliko dana unaprijed još je odviše rano. No, prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. Hoće li? Još se ne zna! Ali nada postoji, u gorju i relativno velika vjerojatnost..., kaže Vakula.

Vezani članci