Turist na plaži tukao sredozemnu medvjedicu, dobio prekršajnu prijavu i izgon iz zemlje

Vidi originalni članak

... zaradio je prekršajnu prijavu, a potom i izgon iz Hrvatske, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, kako navode u Policijskoj upravi istarskoj, u četvrtak oko 15.30 sati, bio među kupačima u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene svojte sredozemne medvjedice.

Približio se prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja te je nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvjedicu po leđima i otjerao je s plaže prema moru.

Policajci su odmah po dojavi stigli na mjesto događaja te su utvrdili da je državljanin Makedonije počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, radi čega mu je odlukom nadležnog suda izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je odmah i platio.

Međutim, utvrđeno je i da 56-godišnjak nezakonito boravi na području Republike Hrvatske te je radi počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima uhićen i doveden u prostorije policijske postaje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protjeran je iz Republike Hrvatske na rok od pet godina i prisilno udaljen.

Budući se radi o strogo zaštićenoj vrsti koja često posjećuje pulske plaže, policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje osobne sigurnosti, ne približavaju sredozemnoj medvjedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem te da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za fizičke osobe za uznemiravanje sredozemne medvjedice previđene su novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna.

Vezani članci