RTL zbog Big Brothera kažnjen sa 100.000 kuna

Vidi originalni članak
Naime, Vijeće za elektroničke medije na današnjoj je sjednici donijelo odluku o izdavanju prekršajnog naloga RTL-u kao pravnoj osobi u iznosu od 100 tisuća kuna, a odgovorne su osobe kažnjene sa 10 tisuća kuna.

"...na sjednici održanoj 14. rujna 2015. godine, donijelo odluku o izdavanju prekršajnog naloga nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. zbog kršenja članka 26. stavka 1. alineje 3. i stavka 3. istoga članka Zakona o elektroničkim medijima, temeljem izvršenog nadzora nad emitiranim programom Big Brother u dane 6. i 8. rujna ove godine", stoji u priopćenju Agencije za elektroničke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, članak 26. Zakona o elektroničkim medijima nalaže da u "audiovizualnim ili radijskim programima nije dopušteno objavljivati priloge koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, objavljivati priloge osobito nemoralnog i pornografskog sadržaja te na bilo koji način poticati, promicati i veličati nasilje i kriminal te poticati građane, a posebice djecu i mladež na upotrebu duhanskih proizvoda, alkohola ili droga".

U stavku tri istog članka stoji i da audiovizualne programe koji bi mogli "narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika nije dopušteno objavljivati", a ako se takav program i emitira u nekodiranom obliku nakladnik je, prema zakonu, obvezan osigurati da takvom programu prethodi zvučno upozorenje ili vizualni simboli tijekom njihova trajanja.

RTL se o odluci Agencije za elektroničke medije još nije službeno očitovao.

vecernji list

Vezani članci