POVEZANE I OSOBE IZ BIH Dva Hrvata optužena za šverc kokaina po zapadnoj Europi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

USKOK je, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Kreše Svaline (43) i Vedrana Perovića (35) zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Belgije u Veliku Britaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezane najmanje tri osobe iz BiH

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo kako se Svalina tereti da je u razdoblju od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022., povezao u zajedničku djelovanje Perovića, jednu osobu iz Hrvatske te najmanje još tri za sada nepoznate osobe iz Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Italije radi stjecanja materijalne dobiti kontinuiranom nabavom kokaina iz Nizozemske i njegovom prodajom u Hrvatskoj te državama EU, prenosi Hina.

Uskok ističe da su se okrivljenici u realizaciji tog plana u međusobnoj komunikaciji koristili posebno nabavljenim mobitelima te da je Svalina s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od osobe u Nizozemskoj te izvršiti prijevoz u Veliku Britaniju.

Perović je potom, dodaje Uskok, dogovarao s osobom iz Nizozemske preuzimanje droge i njenu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju kokaina, kao i cijenu za kupnju novih količina te droge.

Nadalje se Svalina tereti da je s osobom iz BiH te osobom iz Hrvatske, za koju su mediji ranije izvijestili da je riječ o Dominiku Dugandžiću, kupio kamion u čijoj su kabini izradili posebni spremnik u kojem mogu po prijevozu krijumčariti do 50 kilograma kokaina.

Svalina optužen i u aferi Složna braća

Sukladno postignutim dogovorom Svalina je, nastavlja Uskok, izdavao naloge i upute Peroviću kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Veliku Britaniju. Te je naloge i upute Perović prenosio Dugandžiću kojem je plaćao i troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je Dugandžić, kako bi prekrio da krijumčari drogu, posredstvom svoje tvrtke dogovarao prijevoz legalnog tereta kamionom i njegovom preuzimanje na točno određenim lokacijama, kao i prijevoz do Velike Britanije. Tijekom prijevoza je Dugandžić odlazio u Nizozemsku i Belgiju gdje je preuzimao kokain radi daljnje prodaje osobi u Velikoj Britaniji.

Uskok nadodaje da je Svalina davao upute Dugandžiću da od osobe iz Italije preuzima novac za nabavu novih količina droge i za obavljane usluge krijumčarenja droge u Veliku Britaniju, a kako bi taj novac podijelio sa Svalinom i Perovićem, dok je Svalina dio tog novca predavao i osobi u BiH. Osim toga, Uskok tereti Perovića da je 10. svibnja 2022. neovlašteno kod sebe držao automatsku pušku s dva pripadajuća spremnika sa streljivom.

Uskok je početkom studenog ove godine podigao optužnicu za aferu Složna braća, kojom su uz Svalinu, obuhvaćen 41 hrvatski državljanin i četiri trgovačka društva zbog utaje više od 51 milijun kuna PDV-a. Svalina je, prema pisanju medija, ranije prijavljivan za palež, pucnjavu i prijetnje.

Vezani članci