Pomaknuta inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

Vidi originalni članak

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Summit se održava u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače.

Drugi razlog pomicanja roka jest činjenica da je nedjelja (15.) bolji dan od srijede 18., koja je radni dan, pa se i zbog toga može očekivati veći odziv stranih gostiju no kada bi inauguracija bila usred radnog tjedna.

Inauguracija će se, kao i prijašnje, održati na zagrebačkome Markovom trgu, i to točno u podne, a Grabar-Kitarović prisegnut će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pobjede na predsjedničkim izborima, u javnosti se kao datum inauguracije Grabar-Kitarović spominjao 18. veljače kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću. No, od suradnika Grabar-Kitarović potvrđeno je da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije, osim što je nedjelja neradni dan te je lakši dolazak uzvanika, i taj što u srijedu 18. veljače počinje korizma.

Pozive za inauguraciju slat će Ured predsjednika na Pantovčaku svim veleposlanstvima u Hrvatskoj, počevši od sutra.

Ured će pružiti svu potrebnu logističku i tehničku podršku, kao što je to bio slučaj kod ranijih inauguracija.

Vezani članci