Plaže Makarske rivijere zjape prazne: Hrvatsko primorje već osjeti odsustvo Bosanaca i Hercegovaca

Vidi originalni članak
renutačno u gradu podno Biokova boravi 3.353 gostiju, u hotelima je prijavljeno 2.044 i taj dio je statistički gledano u manjem minusu od privatnih iznajmljivača, kojima je lipanj zbog kišnih dana na početku potpuno podbacio, piše tportal.


Privatni iznajmljivači na području Makarske već su u debelom minusu u odnosu na lipanj 2012. Najgore su prošli oni koji su se protekli par godina orijentirali na goste iz Rusije i Ukrajine. Uvođenje viza za Ruse odrazilo se na veliki broj otkazanih dolazaka, jer Rusi kojima nije problem dobiti vizu za Hrvatsku, moraju čekati desetak dana, priložiti nemali broj dokumenta i na kraju čekati u redu za podizanje - što se ljudima koji se spremaju na odmor jednostavno ne da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo od makarskih privatnih iznajmljivača, za dobivanje vize makarski domaćini moraju svojim ruskim gostima dostaviti nekoliko dokumenata, čak i potvrdu o kategorizaciji apartmana, da bi njihov gost mogao dobiti vizu za dolazak na makarsko more. Rusi zbog sve papirologije odustaju i odlaze u Crnu Goru, a još jedan od razloga nedolaska na makarsko primorje je problem što s dobivenom vizom ne mogu iz Makarske otići u posjet Dubrovniku, jer s takvom vizom imaju problema kod izlazaka iz Hrvatske kod Neuma te ponovnog ulaska u RH.

Osim smanjenog broja Rusa, osjetno je manji broj i gostiju iz Bosne i Hercegovine, jer kako doznajemo od turističkih djelatnika, velik broj Bosanaca će ići u Crnu goru za koju im nije potrebna biometrijska putovnica. Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo s biometrijskom putovnicom, koja u BiH i nije tako jeftina, tako da plaćanje četiri-pet biometrijskih putovnica jednog člana obitelji predstavlja skoro pola ljetovanja u Crnoj Gori i ta destinacija će ove godine sasvim sigurno uzeti dio gostiju koji su se odmarali u Hrvatskoj, kazao nam je jedan privatni iznajmljivač iz Makarske, koji kaže da minus iz lipnja neće moći nadoknaditi u srpnju i kolovozu i da već sada može reći da će mu utržak ove godine biti manji u odnosu na 2012. godinu.

Ulazak Hrvatske u EU smanjit će broj gostiju i BiH i zbog tvrđih zakona prema onima koji nisu iz EU-a, među koji su državljani BiH, koji se tretiraju kao stranci, a po Uredbi o viznom režimu stranci moraju imati novca u vrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako imaju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Prilikom prelaska granice BiH i Hrvatske, Bosanci i ostali izvan EU-a mogu unijeti samo male razumne količine hrane, a sve ostalo podliježe kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate, kao i medicinsku dokumentaciju za sve lijekove koje nose sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo sasvim sigurno odrazit će se na prvu turističku sezonu europske Hrvatske, mišljenja su turistički djelatnici s makarskog primorja, no na kraju ljeta će se zbrojiti sve i saznati koliko je Bosanaca došlo u Hrvatsku na desetodnevno ljetovanje sa 1.000 eura tj. 100 po danu boravka, i jesu li ih ostavili u Hrvatskoj

Vezani članci