Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske vlade Tihomiru Oreškoviću

Vidi originalni članak

Jedan od najbitnijih političkih i vojnih ciljeva je bila obrana teritorijalnih cjelovitosti Republike Hrvatske i uspostava demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi branitelji zasigurno smo najzaslužniji za obranu teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a vi političari snosite odgovornost za uspostavu demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj.

Onoliko koliko mi poznajemo ustav, izborni zakon i procedure za uspostavu zakonodavne i izvršne vlasti nije nam jasno na temelju čega i kojih kriterija se predlažu kandidati za ministra branitelja u vladi Republike Hrvatske.

Ministarstvo branitelja nije izdvojeni entitet unutar Hrvatske vlade nego je po principu spojenih posuda dio cjelokupnog organizma izvršne i zakonodavne vlasti.

Potpora na izborima Domoljubnoj koaliciji se temeljila glasovima branitelja „Domoljubnoj koaliciji" na predizbornom programu koji je predviđao suštinske promjene u ustavu i zakonodavstvu za bolji položaj hrvatskih branitelja.

Obećanja koja su data u predizbornom razdoblju dobila su potporu većine hrvatskih birača i samim time formirana je pozicija i opozicija u Hrvatskom saboru i upravo vladajuća koalicija ima političku odgovornost provesti svoja obećanja data u predizbornoj kampanji, stoga nam nije jasno zašto ne tražite od Domoljubne koalicije koja je mjesto ministra branitelja dogovorila o podjeli resora da ih ispuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema našem dubokom uvjerenju ministar branitelja treba biti osoba koja će provoditi politiku zacrtanu u predizbornoj kampanji sukladno ustavu, zakonu i svojim ovlastima, a svaka druga varijanta nama je nepoznata i ne znamo šta dobivamo sa njom.

Ministar branitelja je politička dužnost i nju može vršiti samo osoba koja snosi odgovornost i obavezu sprovoditi predizborna obećanja.
Ukoliko će se ministar branitelja tražiti na temelju prijedloga Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, a ne od političkih opcija koje su pobjedile na izborima molimo da o tome obavijestite javnost kako bi i mi mogli kandidirati svog predstavnika za ministra branitelja.

S poštovanjem,
Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a

Vezani članci