FOTO  Obilježena 28 obljetnica utemeljenja IX bojne HOS-a

Vidi originalni članak

Proslava je započela dan prijE kada je u nadbiskupskome sjemeništu predstavljena knjiga branitelja Vukovara Vilima Karlovića pod nazivom Kako sam branio Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 10. travnja na groblju Lovrinac na središnjemu križu položeni su vijenci i zapaljene su svijeće za sve poginule hosovce u obrambenom domovinskome ratu. Nakon toga vijenci i svijeće su položeni i kod spomenika IX bojne HOS-a i održani su počasni govori . Kako je istaknuo jedan od zapovjednika Mile Ćuk IX bojna je nastala u kongresnoj sali hotela Marjan u Splitu da bi se nakon toga postrojba rasporedila po cijeloj lijepoj našoj domovini jer trebalo je obraniti napadnutu nam i jedinu Hrvatsku.

Pa su tako hosovci branili Sinj, SlavoniJu, Zadar i obranili Dubrovnik da ne padne u ruke JNA i četnika. Kroz postrojbu je prošlo oko 2500 bojovnika, a 46 pripadnika IX bojne je položilo svoj život na oltar domovine. Nekima danas smeta pozdrav za dom spremni , a pitamo se zašto mi smo rođeni posle 2. svjetskoga rata i sa ustašama a nemamo nikakve veze. Mi smo ustali i branili svoj dom od zvijezde petokrake i srpske kokarde nismo išli u Srbiju i tamo ratovali. Niti jedan hosovac nije osuđen za ratni zločin i to nam je čast i ponos prošli smo mnoga ratišta diljem lijepe naše i uvijek smo ostali čistih ruku i uzdignuta čela dok su agresori klali i ubijali u Vukovaru i Škabrnji mi smo branili svoje i obranili. Zato moramo biti ponosni na jedinu nam Hrvatsku koja je nastala na krvi bolu i pepelu.

U crkvi svetoga Ante na Poljudu služena sveta misa zadušnica a nakon toga u Dugopolju je pripremljen zajednički domjenak za sve okupljene.

Tekst i foto :Ivica Lozina

Vezani članci