MOST DONIO POTPISE "Covid potvrde su besmislene i opasne, nećete više maltretirati građane"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Most je predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid-potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kutije s potpisima, njih 82, te zahtjeve za raspisivanje referenduma mostovci, predvođeni Nikolom Grmojom, predali su predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću", prenosi Index.

Objavili su da imaju 410.533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Selak-Raspudić: Prestanimo maltretirati građane

"Interes je građana da se ukinu protuepidemiološke covid-potvrde. U RH imamo velik broj zaraženih, potvrde su na snazi i. premda one ne opravdavaju svoju svrhu, građani hrle u ordinacije da bi se testirali, troše novac na kućne testove... Dok ne uspiju dokazati da su pozitivni, unatoč simptomima, hodaju okolo i šire virus dalje. Sve to opterećuje građane i zdravstveni sustav", rekla je Marija Selak Raspudić.

"Došlo je vrijeme da se potvrde već sada ukinu. Mora ostati zaštita naših najosjetljivijih građana, dakle testiranje u zdravstvu i socijali. Prestanimo maltretirati građane i opterećivati zdravstveni sustav. Neka građani ostanu doma, neka odboluju u kućnoj atmosferi, ukinimo covid-potvrde", dodala je.

"Mi vjerujemo da će potvrde biti ukinute i prije raspisivanja referenduma. Ovdje nisu bitni politički bodovi. Bitno je da je ono što je nelogično i diskriminatorno, a to su u RH covid-potvrde, bude što prije ukinuto. Što se tiče mjera koje mi zagovaramo - jedan je pristup onaj stroži, austrijski, a drugi je mekši, Hrvatska je bila na tom tragu", nastavlja. "Mi smo zbog ekonomije osuđeni na liberalnije mjere, mi želimo da te mjere budu logične i dosljedne. Mi smo uveli privid mjera ovim covid-potvrdama. U tramvajima svi hodamo kao sardine... Protiv toga smo se mi borili", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Ovo je moralna pobjeda

"Nismo profitirali. To pokazuje činjenica da je jedini grad u RH u kojem potvrde nikad nisu uvedene grad Sinj. Mnogi su se junačili, govorili o tome da su protiv, na kraju su kleknuli. Pokazali smo da nikad nećemo pristati na to da, ako za nešto nema racionalnog objašnjenja, mi nismo u ovo srljali ne gledajući zdravlje građana, postupali smo na temelju relevantnih znanstvenih činjenica. Ovo je moralna pobjeda", rekao je Nikola Grmoja.

Nino Raspudić: Covid-potvrde su se pokazale bespotrebne, a vidimo i opasne 

"Mi smo cijelo vrijeme brinuli o zdravlju građana. Mi smo pokrenuli inicijativu nakon što je objavljeno da i cijepljeni šire zarazu. Molili smo da barem na ulazu u domove testiraju i cijepljene. Covid-potvrde su se pokazale bespotrebne, a vidimo i opasne", rekao je Raspudić.

"Mi smo skupljali potpise par dana kad je bila kiša. Uzevši u obzir zimske uvjete i politički kontekst, to je odličan uspjeh. Hvala svima koji su bili na organizaciji, građanima, volonterima... Da je bilo još vremena, ovaj broj bi bio dvostruko veći", dodao je.

"Doći će vrijeme gdje će se analizirati svačije nakane. Mnogi će se zasramiti onoga što su činili, a mediji onoga što su pisali o ovoj inicijativi", rekao je.

Petrov: Poslana je jasna poruka 
"Danas smo u sabor donijeli potpise. Inicijativa Odlučujemo zajedno dobila je 410.533 potpisa, a inicijativa Dosta je 409.219 potpisa

Poslana je jasna poruka što ljudi žele. Tražim od vlade i sabora da brzo prebroje potpise i raspišu referendum. Ovo je pobjeda građana", rekao je Petrov.

Vezani članci